„Élelmiszerbiztonsági roadshow” – országos szinten tájékoztat az ÉMI-TÜV SÜD Kft.

„Élelmiszerbiztonsági roadshow” – országos szinten tájékoztat az ÉMI-TÜV SÜD Kft.Országos szintű „roadshow” keretében tájékoztatja a biztonságról az élelmiszeriparban érintett cégeket az ÉMI-TÜV SÜD Kft. A 2009. március 19-én kezdődő, a cég által rendezett és finanszírozott előadássorozat célja az élelmiszerbiztonság javítása.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közös rendezésű, országos előadássorozattal tájékoztatja az érintett cégeket az ÉMI-TÜV SÜD Kft. az élelmiszerbiztonságról, illetve az ezzel kapcsolatos lehetőségekről. Többek között az új, 2005-ben bevezetett, élelmiszerbiztonsági értelemben áttörésnek számító ISO 22000 szabványról is szó lesz.

 

– A tájékoztatás mindennél fontosabb – mondta Gyöngy István, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. osztályvezetője. – Az utóbbi néhány évben az élelmiszer-biztonság kérdése kézzel foghatóvá vált, gyakorlatilag megjelent a mindennapjainkban is; elég, ha néhány sajnálatos, élelmiszerekkel kapcsolatos incidensre gondolunk. Az érintett cégeknek muszáj tisztában lenni az ezzel kapcsolatos szabályozásokkal.

 

A rendezvénysorozat keretében a szakértők március 19-én Veszprémben, március 26-án Kecskeméten, április 2-án Pécsett, április 6-án Nyíregyházán, április 16-án pedig Szentendrén adnak elő.

 

– Európában széles körben alkalmazzák a legkülönfélébb élelmiszer-biztonsági rendszereket – magyarázta dr. Koppány György, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. szakértője – mégis adódnak problémák. Ennek az oka, hogy az egyes rendszerek nem alkalmazhatók széleskörűen; a HACCP például kiváló az élelmiszeriparban, de nehézkesen alkalmazható az ún. elsődleges élelmiszer-előállítás (pl. a gabonatermelés vagy takarmánygyártás) esetén. Igazi áttörést jelenthet a 2005 októberében életbe lépett ISO 22000 élelmiszer-biztonsági szabvány alkalmazása. Az élelmiszerlánc minden elemét kezelni tudó, dokumentált rendszer valóban szinte teljes élelmiszer-biztonsági irányítást kínál, nemzetközi jelentősége túlmutat Európán, hiszen az ISO szervezetének jelenleg több mint 150 ország tagja.