Secondary menu


Kiemelt cikkek

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral

Évértékelő / évindító interjú a Képmás zenekarral A Képmás zenekar az észak-keleti régió egyik meghatározó csapata, amely 2006-ban Nyíregyházán alakult azzal a szándékkal, hogy olyan igényes élő zenét játsszanak, amely valódi intellektuális tartalmat közvetít. Folyamatosan zenélnek és hozzák el a szeretet hangját a számtalan intézménybe, nem csak egyházi berkeken belül. A zenekar vezetőjét, Bolega László énekes-dalszerzőt a legutóbbi turnéjukról, és az előttük álló időszakról is kérdeztük.

Hamarosan befejeződik a Szabadtéri Színpad felújítása

A Szabadtéri Színpad műszakilag igen leromlott állapotban volt, a mai kor követelményeinek, és a helyi igényeknek sem felel meg, így teljes körű felújítása évek óta indokolt. Igen frekventált helyén áll, a városi szövetben való elhelyezkedésénél, a funkciójánál, a térszervezésénél fogva, illetve a területen lévő építmények, épületek, terek formavilága, építészeti megfogalmazása, a vegetációt meghatározó hangulata miatt, a város igen jellegzetes, fontos intézménye.

Ha február, akkor Táncfarsang!

Három napos táncőrület a Móricz Zsigmond Színházban! 2018-ban is megrendezésre kerül a Táncfarsang: Néptánc, flamenco, balett, modern táncfeldolgozások és látványos koreográfiák várják a tánc szerelmeseit!

Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2018

 Irodalmi pályázat - Pegazus Könyvek Antológia 2016 A PegazusTv Média és Oktató Kft pályázatot hirdet a Pegazus Könyvek Antológia 2018 címmel. Az immár negyedik alkalommal megjelenő antológiasorozat mottója: „Mindenkinek adj egy esélyt! A produktum és az alkotója legyen a meghatározó.”

A Móricz Zsigmond Könyvtár Kölcsey Szavalóversenyének felhívása

Szavalóversenyt rendeznek 2018. január. 25. (csütörtök) 10 órától középiskolai tanulók részére a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban

Dingó kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban Igazi különlegesség, dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét. A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most 7 hetes korában már előmerészkedik rejtekéből s előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban.


Galériák

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési KözpontbanMegszállottan, elragadtatott állapotban lehet igazán és igazat alkotni. „A megszállott művész” utal az örök alkotási vágyra is – válaszolta Józsa Lajos szobrászművész, akit e szópárral évek óta kitüntetnek.

 

 

„A megszállott művész” címmel jelent meg életmű-albuma 2005-ben. E két szó foglalja össze azt a tárlatot, amely a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában nyílik március 5-én 17 órától, s március 27-ig tekinthető meg. Hétköznap 9-17 óráig és szombaton 9-13 között.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

A híres Don Quijote-szobor – mely a művész ars poeticáját kifejezi – is látható majd a Mű-Terem Galériában, társaságában több nagy Józsa-mű kisplasztikai változatának. Itt lesz a Mátyás király-szobor és két Széchenyi-szobor kicsinyített mása. Összesen 40 bronz kisplasztika reprezentálja a művész munkásságát a közelmúltból. 
Józsa Lajos Debrecenben született, s a várossal máig jó kapcsolatokat ápol. Jelenleg Budakeszin él és alkot.1977-től elismerést elismerés követ pályáján. Legkiemelkedőbbnek a 2000-ben készült „Szent István”-szobrot és a „Hármas halom” című millenniumi emlékparkot tekintik méltatói. 2002-ben érdemes és eredményes munkájáért Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott az államfőtől. Művészi pályafutását, humanitását nemzetközi szinten is elismerték, amikor 2003-ban Pannonhalmán lovaggá ütötték. Hazai munkásságáért Holló László-díjjal tüntették ki Debrecenben 2004-ben.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Szülővárosának és a környező településeknek sok szobrot alkotott. „Tavasz” című munkája a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum parkjában áll, „Térplasztika”- mészkőszobra a fogászati klinikán, „Vénusz” című munkája a hajdúszoboszlói Délibáb Szálloda télikertjében látható. Művei elevenné teszik a debreceni Aranybika Hotel tereit (Józsa Lajos munkái a „Szakács”,  a „Bika házaspár”, s négy zeneszerző képmása a szálló Hajós Alfréd Termében).

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Kedveli a történelmi témákat, Lorántffy Zsuzsannáról, Zrínyi Miklósról, Széchenyiről, Szent László királyról, s nem egy nagy történelmi alakról formált plasztikát. A kilencvenes évektől nonfiguratív szobrokat és térplasztikákat is készít. Sokoldalú, termékeny művész. Árvai Magdolna jegyzi róla: „Józsának sokak szerint könnyű, mert egyformán könnyen bánik fával, bronzzal, agyaggal, kővel. A megformálások és a gondolatok tekintetében pedig üdítő változatosság jellemzi. Az erőt, az érzékenységet képes ünnepélyesen megjeleníteni, de van karikírozó hajlama is. Felületes, szaggatott megoldásokat is alkalmaz, melyek lehetőséget adnak a fények és árnyak játékának bemutatásához. Modern és reális szobor egyaránt életet kap tőle, ez érzékelteti, hogy ő egyszerre több ember életét éli”.

A megszállott művész című kiállítás március 5-én 17 órakor nyílik. Dr. Ujváry Zoltán professor emeritus nyitja meg. Közreműködik Papp László gordonkaművész, majd Vitéz Ferenc költő Józsa Lajoshoz írt versét adja elő. A megnyitó után művész-néző beszélgetés kezdődik. A tárlat idején
A megszállott művész című album megvásárolható nagyon kedvezményes áron.

 

A kiállítás március 27-ig tekinthető meg. Hétköznap 9-17,  szombaton 9-13 óráig.

 

Main menu

story | by Dr. Radut