Secondary menu


Kiemelt cikkek

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra

A Hajléktalan Jézus szobra hirdeti feladatunkat – Kisvárdára érkezett az együttérzés szobra Kisvárdán a Szent Péter és Pál Nagytemplom előtt helyezték el két napra a Hajléktalan Jézus szobrot november 20-án. Az együttérzés jelképévé vált alkotást ökumenikus imádsággal és gyertyagyújtással fogadták.

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle

Újból sikeres volt a Megyei Filmszemle Az immár hagyományosan a NYÍRI AFK Egyesület által minden páratlan évben megrendezésre kerülő megyei (amatőr és független) filmes szemle idén újból sok sikert hozott.

Novemberi programok a nyíregyházi könyvtárban

A Móricz Megyei és Városi Könyvtár 2017. novemberében is számos érdekes probrammal várja a kultúra iránt érdeklődőket.

Őszi madárderűs napok a nyíregyházi Szelkó-tónál

Az E-misszió Egyesület 2017. november 9-12. között ismét őszi madárgyűrűző napokat szervez a nyíregyházi Szelkó-tó mellé, ahová szívesen hívja a természet és madarak nyugodt kikapcsolódásra vágyó barátait A természetvédelmi program minden érdeklődő számára nyitott, különösen a szombati (november 11.) családi napon.

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át

Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át 2017 november 10-én 16:30 perctől nyílik meg Kazai Béla "Tiszatelek a folyóparti gyöngyszem - bringával és fényképezőgéppel árkon bokron át" című fotókiállítása, a Móricz Zsigmond Könyvtárban.

Chili Paprikaevő Verseny Nyíregyházán!

Szereted, ha a paprika nagyon csíp? Szereted a kihívásokat? Ezt a péntek esti programot Neked találták ki! Gyere és versenyezz! Szólj chili-fan ismerőseidnek is!

 


Galériák

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

VIDOR 2017 - a mi szemünkkel

VIDOR 2017 - a mi szemünkkelA 16. VIDOR, vagyis a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje 2017 szeptember 2-án hatalmas tűzijátékkal ért véget. Idén is remek darabokat láttunk a színházban, és érdekes koncertekbe hallgathattunk bele a belvárosban. Képes összeállításunkban egy kis egyveleget kaphatnak az elmúlt több mint 1 hét hangulatából, valamint megtudhatják, hogy az elmaradhatatlan karikaturisták hogyan látták a 2017-es VIDOR egy-egy mozzanatát.

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon

Legyetek jók, ha tudtok! a Szabadtéri Színpadon 2017. július 7-én folytatódott a nyíregyházi Szabadtéri Színpad programsorozata a "Legyetek jók, ha tudtok!" című színdarabbal, amely a Budaörsi Latinovits Színház produkciója.

A Gyöngyhajú lány című Omega musical a Szabadtéri Színpadon

 2017. július 1-jén az ExperiDance Gyöngyhajú lány című Omega musicallel folytatódott a Szabadtéri Színpad programsorozata.

A Főfőnök

A Főfőnök Lars von Trier A FŐFŐNÖK című komédiáját, Kovács Krisztina adaptációja nyomán Koltai M. Gábor rendezésében mutatták be 2017. április 1-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési KözpontbanMegszállottan, elragadtatott állapotban lehet igazán és igazat alkotni. „A megszállott művész” utal az örök alkotási vágyra is – válaszolta Józsa Lajos szobrászművész, akit e szópárral évek óta kitüntetnek.

 

 

„A megszállott művész” címmel jelent meg életmű-albuma 2005-ben. E két szó foglalja össze azt a tárlatot, amely a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában nyílik március 5-én 17 órától, s március 27-ig tekinthető meg. Hétköznap 9-17 óráig és szombaton 9-13 között.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

A híres Don Quijote-szobor – mely a művész ars poeticáját kifejezi – is látható majd a Mű-Terem Galériában, társaságában több nagy Józsa-mű kisplasztikai változatának. Itt lesz a Mátyás király-szobor és két Széchenyi-szobor kicsinyített mása. Összesen 40 bronz kisplasztika reprezentálja a művész munkásságát a közelmúltból. 
Józsa Lajos Debrecenben született, s a várossal máig jó kapcsolatokat ápol. Jelenleg Budakeszin él és alkot.1977-től elismerést elismerés követ pályáján. Legkiemelkedőbbnek a 2000-ben készült „Szent István”-szobrot és a „Hármas halom” című millenniumi emlékparkot tekintik méltatói. 2002-ben érdemes és eredményes munkájáért Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott az államfőtől. Művészi pályafutását, humanitását nemzetközi szinten is elismerték, amikor 2003-ban Pannonhalmán lovaggá ütötték. Hazai munkásságáért Holló László-díjjal tüntették ki Debrecenben 2004-ben.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Szülővárosának és a környező településeknek sok szobrot alkotott. „Tavasz” című munkája a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum parkjában áll, „Térplasztika”- mészkőszobra a fogászati klinikán, „Vénusz” című munkája a hajdúszoboszlói Délibáb Szálloda télikertjében látható. Művei elevenné teszik a debreceni Aranybika Hotel tereit (Józsa Lajos munkái a „Szakács”,  a „Bika házaspár”, s négy zeneszerző képmása a szálló Hajós Alfréd Termében).

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Kedveli a történelmi témákat, Lorántffy Zsuzsannáról, Zrínyi Miklósról, Széchenyiről, Szent László királyról, s nem egy nagy történelmi alakról formált plasztikát. A kilencvenes évektől nonfiguratív szobrokat és térplasztikákat is készít. Sokoldalú, termékeny művész. Árvai Magdolna jegyzi róla: „Józsának sokak szerint könnyű, mert egyformán könnyen bánik fával, bronzzal, agyaggal, kővel. A megformálások és a gondolatok tekintetében pedig üdítő változatosság jellemzi. Az erőt, az érzékenységet képes ünnepélyesen megjeleníteni, de van karikírozó hajlama is. Felületes, szaggatott megoldásokat is alkalmaz, melyek lehetőséget adnak a fények és árnyak játékának bemutatásához. Modern és reális szobor egyaránt életet kap tőle, ez érzékelteti, hogy ő egyszerre több ember életét éli”.

A megszállott művész című kiállítás március 5-én 17 órakor nyílik. Dr. Ujváry Zoltán professor emeritus nyitja meg. Közreműködik Papp László gordonkaművész, majd Vitéz Ferenc költő Józsa Lajoshoz írt versét adja elő. A megnyitó után művész-néző beszélgetés kezdődik. A tárlat idején
A megszállott művész című album megvásárolható nagyon kedvezményes áron.

 

A kiállítás március 27-ig tekinthető meg. Hétköznap 9-17,  szombaton 9-13 óráig.

 

Main menu

story | by Dr. Radut