Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési KözpontbanMegszállottan, elragadtatott állapotban lehet igazán és igazat alkotni. „A megszállott művész” utal az örök alkotási vágyra is – válaszolta Józsa Lajos szobrászművész, akit e szópárral évek óta kitüntetnek.

 

 

„A megszállott művész” címmel jelent meg életmű-albuma 2005-ben. E két szó foglalja össze azt a tárlatot, amely a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában nyílik március 5-én 17 órától, s március 27-ig tekinthető meg. Hétköznap 9-17 óráig és szombaton 9-13 között.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

A híres Don Quijote-szobor – mely a művész ars poeticáját kifejezi – is látható majd a Mű-Terem Galériában, társaságában több nagy Józsa-mű kisplasztikai változatának. Itt lesz a Mátyás király-szobor és két Széchenyi-szobor kicsinyített mása. Összesen 40 bronz kisplasztika reprezentálja a művész munkásságát a közelmúltból. 
Józsa Lajos Debrecenben született, s a várossal máig jó kapcsolatokat ápol. Jelenleg Budakeszin él és alkot.1977-től elismerést elismerés követ pályáján. Legkiemelkedőbbnek a 2000-ben készült „Szent István”-szobrot és a „Hármas halom” című millenniumi emlékparkot tekintik méltatói. 2002-ben érdemes és eredményes munkájáért Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet kapott az államfőtől. Művészi pályafutását, humanitását nemzetközi szinten is elismerték, amikor 2003-ban Pannonhalmán lovaggá ütötték. Hazai munkásságáért Holló László-díjjal tüntették ki Debrecenben 2004-ben.

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Szülővárosának és a környező településeknek sok szobrot alkotott. „Tavasz” című munkája a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum parkjában áll, „Térplasztika”- mészkőszobra a fogászati klinikán, „Vénusz” című munkája a hajdúszoboszlói Délibáb Szálloda télikertjében látható. Művei elevenné teszik a debreceni Aranybika Hotel tereit (Józsa Lajos munkái a „Szakács”,  a „Bika házaspár”, s négy zeneszerző képmása a szálló Hajós Alfréd Termében).

Józsa Lajos szobrászművész kiállítása a Debreceni Művelődési Központban

Kedveli a történelmi témákat, Lorántffy Zsuzsannáról, Zrínyi Miklósról, Széchenyiről, Szent László királyról, s nem egy nagy történelmi alakról formált plasztikát. A kilencvenes évektől nonfiguratív szobrokat és térplasztikákat is készít. Sokoldalú, termékeny művész. Árvai Magdolna jegyzi róla: „Józsának sokak szerint könnyű, mert egyformán könnyen bánik fával, bronzzal, agyaggal, kővel. A megformálások és a gondolatok tekintetében pedig üdítő változatosság jellemzi. Az erőt, az érzékenységet képes ünnepélyesen megjeleníteni, de van karikírozó hajlama is. Felületes, szaggatott megoldásokat is alkalmaz, melyek lehetőséget adnak a fények és árnyak játékának bemutatásához. Modern és reális szobor egyaránt életet kap tőle, ez érzékelteti, hogy ő egyszerre több ember életét éli”.

A megszállott művész című kiállítás március 5-én 17 órakor nyílik. Dr. Ujváry Zoltán professor emeritus nyitja meg. Közreműködik Papp László gordonkaművész, majd Vitéz Ferenc költő Józsa Lajoshoz írt versét adja elő. A megnyitó után művész-néző beszélgetés kezdődik. A tárlat idején
A megszállott művész című album megvásárolható nagyon kedvezményes áron.

 

A kiállítás március 27-ig tekinthető meg. Hétköznap 9-17,  szombaton 9-13 óráig.