Japán Napok a Tháliában – ingyenes hétvégi program családoknak

Japán Napok a Tháliában – ingyenes hétvégi program családoknak  Origami és sárkánykészítés, manga rajzfilmek, ikebana, bonsai fák, kimonó bemutató, teaceremónia, sushi- és szaké kóstolás - csak egy kis ízelítő a Japán Napok programjából, amelyet március 21-22-én tartanak a Thália Színházban.

 

 

Az ingyenes, hétvégi programmal a Budapesti Tavaszi Fesztivál a japán kultúra kedvelői és a gyermekes családok kedvében akar járni.

 

A fővárosi Thália Színház előcsarnokában március 21-22-én napközben ingyenes programok várják a vendégeket. Az érdeklődők 11 és 17 óra között megismerhetik az origami (papírhajtogatás) és a sárkánykészítés fortélyait, kipróbálhatják a manga és a kandzsi rajzolást, rajzfilmeket nézhetnek, játszhatnak a japán táncpaddal vagy a go táblajátékkal. Megcsodálhatják az apró bonsai fákat és a hagyományos japán virágkötészet, az ikebana trükkjeit, valamint megkóstolhatják a japán teákat, a sushit és a szakét is. A programban lesz fotókiállítás, harcművészeti, hangszer és kimonó bemutató, valamint fellép a Kiyo-Kito Taiko magyar japándob együttes is.

 

Az ingyenes programok után mindkét este komolyzenei produkciók várják a közönséget a Thália Színházban. Szombaton „ A kotótól a klasszikusokig” címmel a Tokió-Budapest Kamaraegyüttes lép fel Berkes Kálmán vezetésével a nagyszínpadon. Közreműködik Yoshihiro Ota zongorán, valamint Gayo Nakagaki a hagyományos japán hangszer, a koto világsztárja. Vasárnap este pedig a Tokiói Kamaraopera vendégjátéka, A hold és a tigris kerül színre a Tháliában. A hangversenyre és az operára belépőjegyet kell váltani, de a többi program mindkét napon ingyenes.
 

 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál japán kultúrát bemutató sorozatának két fontos évforduló adja az apropóját. Idén ünnepeljük, hogy Magyarország és Japán 140 éve, az Osztrák-Magyar Monarchia idején vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat. A történelem úgy hozta, hogy a kapcsolat egy időre megszakadt, de a II. világháború után, 1959-ben, vagyis éppen 40 éve újjáéledt. A jó viszony a rendszerváltás után új lendületet kapott, és azóta a két ország kapcsolata politikai, gazdasági és a kulturális területen egyaránt folyamatosan fejlődik.