Hármasikrek a fehérarcú selyemmajom családban

Hármasikrek a fehérarcú selyemmajom családban!Három aprósággal gazdagodott állatparkunk fehérarcú selyemmajom családja. Az európai fajmegőrzési program (EEP)keretében 2004-ben két tenyész állat érkezett Sóstó Zoo-ba, egy holland hím és egy angol nőstény.

 

 

 

2005 óta minden évben apróságokkal örvendeztetnek meg minket, a most született apróságokkal együtt már 14 főt számlál a csapat.

 

Bár a karmosmajmok családjába tartozó állat az egyedüli főemlős, amely rendszerint ikreket hoz a világra, általában egyszerre csak két apróságot gondoznak. Ha több kicsi születik, akkor is általában csak kettő marad életben.

 

A Nyíregyházi Állatpark selyemmajom családja azonban rendkívül összetartó, valamennyien részt vesznek a kölykök nevelésében, gondozásában, s a szülők és a testvérek felváltva cipelik a 3 apróságot. Ez igen sok energiát emészt fel, mivel bár a kicsik mindössze 2-3 dekát nyomnak, méretük a 300g-os szülőkhöz képest hatalmas.

 

Hármasikrek a fehérarcú selyemmajom családban!

 

A jelenleg 2 hetes apróságok most még minden percüket anyjukon,apjukon vagy testvéreiken kapaszkodva töltik, így egyelőre nehéz őket felfedezni, öt-hat hetes korukban azonban már saját lábukon kezdik majd felfedezni kifutójukat.

A szaporulat annál inkább örvendetes, mivel természetvédelmi szempontból a faj fenyegetettnek számít. Az illegális befogás mellett fennmaradásukat a természetes élőhely pusztulása, egymástól elszigetelt, apró területekre való felszabdalása fenyegeti leginkább.