Gyógyszerészek a patikák jövőjéért

Gyógyszerészek a patikák jövőjéért A Magyar Gyógyszerészi Kamara Országos Elnöksége és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 2009. április 16., csütörtökön gyógyszerészi találkozót szervezett Nyíregyházán.

 

 

A találkozó szervezőinek célja, hogy tájékoztatást nyújtsanak a gyógyszerellátó rendszerben az elmúlt években bekövetkezett változásokról, az elmúlt évek szakmai érdekvédelmi tevékenységéről, annak eredményeiről és kudarcairól, valamint, hogy közösen felmérjék a gyógyszerészi hivatás érdekében teendő, a társadalmi és politikai lépéseinket és segítsék egymást annak érdekében, hogy a gyógyszerészi hivatás a társadalmi súlyának megfelelő szerepet tölthessen be.

 

Gyógyszerészek a patikák jövőjéért

 

Az eseményt sajtótájékoztató előzte meg, melyen részt vett a Magyar Gyógyszerész Kamara országos alelnöke, dr. Hankó Zoltán és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, dr. Tari János.

 

Gyógyszerészek a patikák jövőjéért

 

A sajtótájékoztatón megtudhattuk, hogy a patikáknak nem csak a gazdasági válsággal, hanem a patikaliberalizáció káros következményeivel is szembe kell nézniük. Dr. Tari János szerint főként a vidéki gyógyszertárak vannak veszélyben, többek között Nyíregyházán is zárt már be patika.

 

Gyógyszerészek a patikák jövőjéért

 

Dr. Hankó Zoltán kifejtette, egyre mélyebben csúszunk bele a válságba, a szociális és egzisztenciális problémák pedig pszichoszomatikus betegségekhez vezetnek. Elszegényedésre és egészségromlásra kell számítani, ezért ebből az ágazatból elvonni nem szabadna. A találkozón megpróbálnak az orvosoknak, gyógyszerészeknek valahogyan segítséget nyújtani. „Mivel pénzt nem tudunk a rendszerbe adni, marad a szakmai tisztesség” – folytatta az alelnök.

 

Gyógyszerészek a patikák jövőjéért

 

Dr. Hankó Zoltán szerint idén tömegével fognak becsődölni a patikák, illetve jutnak a nagykereskedők kezére, mivel a patikák hatalmas adósságállománya főként a nagykereskedőknél halmozódik fel. Szakmailag, gazdaságilag és morálisan is megviseli a helyzet az ágazatot. Ennek ellenére még inkább a betegek felé szeretnének fordulni, hiszen az elvárás nagy, a betegek bizalma pedig idővel megtérül.

 

 

Kovács Tünde