Nehézségek és dilemmák a térdprotetizálás terén

A Jósa András Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának meghívására április 23-24-én az ország minden tájáról érkezntk szakemberek Nyíregyházára, ahol a térdprotetizálás nehézségeiről és dilemmáiról tartottak továbbképzést neves külföldi előadók részvételével. A Jósa András Oktató Kórház Ortopédiai Osztályának meghívására április 23-24-én az ország minden tájáról érkezntk szakemberek Nyíregyházára, ahol a térdprotetizálás nehézségeiről és dilemmáiról tartottak továbbképzést neves külföldi előadók részvételével.

 

 

A továbbképzés különlegességét és hatékonyságát nagymértékben emeli majd, hogy a továbbképzés résztvevői óriáskivetítőkön követhették nyomon két, a konferenciával időben párhuzamosan folyó bemutató műtétet is.

 

Az Egyesült Államokban évente több mint 1 200 000 protézis beültetés történik. Magyarországon kb. 3000 teljes térdízületi térdprotézis beültetést végeznek az ortopédiai és traumatológiai osztályokon. Kórházunkban az Ortopédiai Osztályon évente közel 100 térdízületi TEP műtét elvégzése történik.

Ezeket a műtéteket a térdízületi, korral együtt járó kopás okozta fájdalom, az alsóvégtag veleszületett vagy baleset után kialakult, tengelyeltérése okozta károsodás eredményeként jelentkező fájdalom, illetve a különböző reumatológiai betegségek eredményezte fájdalom miatt végzik. A műtét során a károsodott ízületi felszíneket fémmel, míg a porcot műanyaggal pótolják.

 

Az Ortopédiai Osztály szervezésében első alkalommal került megrendezésre meghívott hazai és külföldi előadókkal mintegy 60 magyar és külföldi szakemberek részére a térdprotézis témakörében továbbképző kurzus. A célja a mindennapi gyakorlatban hasznosítható saját tapasztalatok átadása, cseréje, megvitatása ezen témakörben. A kurzus témája tematikus sorrendben felöleli a térdprotetika nehezebb fejezeteit: valgus és varus térd protetizálása, a minimál invazív technika alkalmazásának lehetőségeit, a post-traumás merev térdek protetizálását, a fájdalmas térdprotézis diagnosztizálásának algorythmusát, illetve a szeptikus térdprotetizálás stratégiáját.

 

A kurzus 2 napos. Első napon elméleti továbbképzés, majd a második napon zárt láncú TV közvetítés segítségével műtéti bemutató történt. A kurzus akkreditált, vizsgával záruló, kredit pontot nyújt a magyar orvosok részére.