Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye fejlődése - Indul a záhonyi uniós megaprojekt

Szabolcs–Szatmár-Bereg Megye fejlődése - Indul a záhonyi uniós megaprojekt Már a Kelet Expo-n is bemutatkozott a Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. a létesítendő Ipari Park tervekkel. A Záhony Térségi Logisztikai Klasztert 2006. február 13-án alapították, a térség logisztikai, szállítmányozói, és térségfejlesztési szervezetei. A megalapítás óta a klaszter tagjainak száma közel 20-ra gyarapodott.

„Csaknem 26,3 milliárd forintos európai uniós beruházással 2011 év végéig komplex gazdaság- és infrastruktúrafejlesztési program valósul meg Záhonyban.

A programmal a még hátrányos helyzetű térségben a kis- és középvállalkozások támogatásával, valamint a munkaerő felkészítésével lehetőség nyílhat nemzetközi áruelosztó központok kialakítására. A vasúti nagyprojekt és a közúti kiemelt projekt támogatási szerződését szerdán írták alá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti szegletében található településen. Az eseményen részt vett Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter és Suchman Tamás kormánybiztos.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye fejlődése - Indul a záhonyi uniós megaprojekt

 

Záhony földrajzi helyzete és infrastrukturális adottságai európai uniós viszonylatban is egyedülállóak. A térség kiépített vasúti kapcsolattal rendelkezik Ukrajna és Oroszország irányába, és adott az alapinfrastruktúra ahhoz, hogy a magyarországinál – és természetesen az európai uniós szabványnál – szélesebb nyomtávú ukrán és orosz vasúthálózatból érkező szállítmányokat áttegyék a keskenyebb európai nyomtávú vasúthálózatra. A térségben meglévő vasúti infrastruktúra műszaki színvonala azonban mára leromlott, sebesség- és tengelyterhelés-korlátozások hátráltatják ma az áruforgalmat. Mivel Záhony az egyik fő európai közlekedési folyosó, az úgynevezett V. korridor része, az EU egészének is kiemelten fontosak az itteni fejlesztések.

A szakemberek szerint a záhonyi térségben meglévő, az ukrán hálózathoz csatlakozó vasúti infrastruktúra felújításával éves szinten a jelenlegi 5,3 millió tonnáról 8,5 millió tonnára nőhet a térség teljes áruforgalma, a vasúti áruforgalom pedig a jelenlegi 11 ezer kocsirakományról 215 ezerre nőhet. Ennek az árumennyiségnek a kezelése, a vasútról vasútra, illetve a vasútról közútra és a közútról vasútra rakodása, és persze lehetőleg mind nagyobb mértékben a feldolgozása számottevő feladatot jelent a térségben már megtelepült és az eztán megtelepülő logisztikai vállalkozásoknak. A felújítási munkálatok teljes költsége 19,4 milliárd forint. A fejlesztés 2010 végére valósul meg.

A vasúti infrastruktúra-fejlesztés mellett nélkülözhetetlen a közúti szállítási feltételek javítása is, ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv közel 6,9 milliárd forint támogatásával új utak épülnek a kistérségben. A fejlesztés révén megépül a Tiszabezdédet Záhonnyal összekötő út I. üteme, elkészül a Fényeslitkét és Komorót elkerülő út, de felújítják a Tiszabezdéd-Komoró közötti útszakaszt is. A beruházások várhatóan 2011 végére készülnek el.

A térség infrastruktúrájának fejlesztésével lehetőség nyílhat nemzetközi áruelosztó központok kialakítására, illetve a keletről érkező nyersanyag és félkész termékek helyben történő feldolgozására. Ennek eredményeképpen az árukat és termékeket átrakás nélkül lehet majd továbbítani mind az Unió, mint a FÁK országok irányába.

A záhonyi térség – e különleges gazdasági övezet – 16 településén ma még nagyon alacsony a munkaerő-piaci aktivitás, s a munkaképes korú lakosságnak alig több mint a fele rendelkezik rendszeres jövedelemmel. Szakemberek szerint az itt meginduló beruházások rövid időn belül mintegy 1200 munkanélkülinek teremtenek álláslehetőséget, és összességében 3400 munkahely megteremtéséhez, illetve megtartásához járulnak hozzá a térségben.”

 

Forrás: www.nfu.hu, kiskép forrása: www.nfu.hu