Ingyenes filvetítés a VMK-ban

Ingyenes filvetítés a VMK-ban Ingyenes filmvetítés a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrumban, október 11-én. A Szallah Sabati című filmet az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör mutatja be.

 

 

Az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör bemutatja:
 
Szallah Sabati

 

Színes izraeli film, héber nyelven, magyar felirattal, 110 perc, 1964
Rendező: Efraim Kishon (Kishont Ferenc)

Szereplők: Haim Topol, Geula Noni, Gila Almagor, Albert Cohen, Shraga Friedman, Zaharira Harifai, Shaike Levi, Esther Greenberg 

Szatirikus komédia azokról az időkről, amikor százezrek vándoroltak a Szentföldre, a zsidó állam megalapítása után. Efraim Kishon (Kishont Ferenc) filmjében Haim Topol egy jemeni zsidó család fejét, Szallah Sabatit alakítja. Szallah családjával, közvetlenül az államalapítás után, menekültként érkezik Izraelbe. Keményen dolgozó szomszédjaival ellentétben, Szallah lusta, örökké könnyebb és kevesebb erőfeszítést igénylő munkákkal próbálja családját segíteni. A pénzszerző kísérletei sokszor komikusak és gyakran kigúnyolják Izrael korának politikai és szociális sablonjait. A film címe egyfajta játék a szavakkal, látszólag egy jemeni eredetű zsidó név, de könnyen fordíthatjuk "Bocsánat, hogy jöttem"-ként is.

Díjak:
1964 - San Francisco-i Nemzetközi Filmfesztivál, Golden Gate díj -
Legjobb színész (Topol), Legjobb forgatókönyv

1965 - Golden Globe díj - Legjobb idegen nyelvű külföldi film

1965 - Oscar díj jelölés - Legjobb külföldi film

Időpont: 2009. október 11. (vasárnap)17 órai kezdettel

 

 

Helyszín: Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum kamaraterme  (Nyíregyháza, Szabadság tér 9.)

 

A belépés díjtalan!
 

Bővebb információ:  06-20/970-84-87