Rehabilitációs intézmény épül Nyíregyháza-Sóstóhegyen

Rehabilitációs intézmény épül Nyíregyháza-SóstóhegyenEU támogatásból megkezdődött Nyíregyháza-Sóstóhegy településen, komplex nappali ellátást, szolgáltatást biztosító rehabilitációs intézmény építése. A rehabilitációs intézmény célja a környező kistérségekben fogyatékkal élő emberek igényeinek, szükségleteinek magas színvonalú, újszerű, teljes körű, hatásos és hatékony kielégítése.

Az ellátottak számára harmonikus, biztonságos, modern, családias környezetben komplex szolgáltatásokat, ellátást és foglalkoztatást biztost majd.
 
A részben egy 79 197 242 forintos EU támogatásból megvalósuló beruházás közvetlenül 45 hallás-, látás-, értelmi- és mozgás fogyatékossággal élő valamint autista személy esélyegyenlőségét, társadalmi és munkaerő-piaci re/integrációját segíti elő, 60 új munkahelyet hoz létre, valamint számos helyi beszállítónak ad munkát, miáltal az egész régió gazdasági fejlődéséhez hozzájárul.
 
 
 
A Nyíregyháza-Sóstóhegy, Sövény u. 3. sz. alatt épülő nappali rehabilitációs intézmény átadásának tervezett időpontja 2010. év november hónap 30 napja.
Az egyenlőtlenségi mutatókon belül, komoly problémaként jelenik meg a fogyatékkal élők helyzete. Jelentős – sikereket elérő - korrektív és preventív jellegű programok, támogatások jöttek létre a meglévő hátrányok elmélyülésének megakadályozására, és mérséklésére.
Mindezek ellenére, a fogyatékkal élők ma is a veszélyeztetett, kirekeszezett társadalmi csoportok közé sorolhatók. Ez, illetve a közvetlen környezetben élő érintett személyek részéről jelentkező szükségletek kielégítése, hátrányaik csökkentése, esélyegyenlőségük növelése motiválta a Rókahegyi Agapé Alapítványt a projekt kidolgozására.
A tervezett intézmény, 45 fő hallás, látás, értelmi-, mozgás fogyatékkal élő és autista számára fog színvonalas, komplex szolgáltatás nyújtani.
Tervezett szolgáltatások köre: nappali ellátás; egyedi és újszerű, csoportos és egyéni, mentális-, készség- és fizikai fejlesztés; munka-rehabilitációs/fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás; egészségügyi vizsgálatok, ellátások megszervezése; gazdasági-, jogi, egészségügyi-, szociális-, pszichológiai tanácsadás, ügyintézés; érdekképviselet; jogi képviselet; szépészeti szolgáltatások helyben történő megszervezése; rendszeres szórakoztató-, sport- és szabadidős programok szervezése; személyszállítás. A szolgáltatások színvonalát a modern eszközök, fejlett technikák, innovatív módszerek, szakképzett szolgáltatók, családbarát ellátás és foglalkoztatás, személyre szóló egyéni és mikro-csoportos fejlesztési módok, demokratikus szervezeti felépítés, a feladat- és jogkörök, ellátási és szolgáltatási tevékenységek részletes konkretizálása, esélyegyenlőségi tervek alkalmazása; illetve valamennyi vonatkozó szolgáltatástípus egy helyen elérhető kombinációja adja.
 
 
A beruházás részben egy 79 197 242forintos európai uniós támogatásból valósul meg.
Fontos követelmény volt, hogy a szociális ellátás színvonalán túl a regionális fejlesztést is szolgálja. Az alap és kapcsolódó szolgáltatásokon keresztül az intézmény hatvan munkahelyet hoz létre, és számos helyi vállalatnak és vállalkozónak ad rendszeres megbízást.
 
 
 
Bővebb információ:
Név/cím: Rókahegyi Agapé Alapítvány, Juhász Linda; Nyíregyháza-Sóstóhegy, Sövény u. 3.
Telefon/fax: 06-30/414-3202; 06-42/595-814