Szakoly - állategészségügyi ellenőrzést színlelve próbáltak pénzt kicsalni egy gazdától

Szakoly - állategészségügyi ellenőrzést színlelve próbáltak pénzt kicsalni egy gazdától A szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó férfit szombaton délelőtt két ismeretlen kereste fel tanyáján. A fehér köpenyt viselő fiatal férfiak egy „Állategészségügy” és vöröskereszt matricával ellátott gépkocsiból szálltak ki, és azt mondták, lakossági bejelentésre jöttek ellenőrizni.

Rövid nézelődés után az ál-állatorvos és asszisztense azt mondták, hogy hiányosságokat tapasztaltak, melyről jegyzőkönyvet vesznek fel. A feljelentéstől azonban másfélmillió forintért eltekintettek volna. A 62 éves gazdának rögtön gyanúsak lettek a körülmények. A kért összeget harmadára alkudta le, és délutánra beszéltek meg találkozót. Akkor a magát asszisztensnek kiadó fiatalember jelent meg a sértett házánál. A gazdával folytatott beszélgetést a Nyírbátori Rendőrkapitányság addigra értesített nyomozóinak előzőleg elrejtett videó-kamerája rögzítette. Pénz átadására végül nem került sor, a feltételezett elkövetőket még aznap előállították.

A 21, ill. 26 éves balkányi lakosokat nagyobb kárt okozó csalás kísérletének megalapozott gyanújával hallgatták ki. Bár a felmatricázott gépkocsiról délutánra eltávolították a megtévesztő feliratokat, a rendőrség jogosulatlan címhasználat miatt is vizsgálódik. Ez a szabálysértés ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, míg a nagyobb kárt okozó csalásért három évig terjedő szabadságveszés róható ki.

Bár az eljárás során egyelőre nem merült fel arra vonatkozó adat, hogy az elkövetők mást megkárosítottak így, a Nyírbátori Rendőrkapitányság kéri, hogy akinél hasonló módszerrel próbálkoztak, jelentkezzen a (42) 281-666 vagy (42) 281-105  telefonszámon, ill. a 107-es rendőrségi vonalon!