Világranglistás dámtrófeák Gúthon

Világranglistás dámtrófeák GúthonVéget ért a dámbarcogás a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. vadászterületein, a dámszezon ugyan január végéig még tart, de a legjobb trófeákat viselő vad a szarvasnász idején esik el.

Összességében az idény jónak mondható, bár a lapátok fajsúlya a vártnál kisebb lett az agancsépítés idejére eső rendkívül aszályos időjárás miatt. Az viszont örömmel tölt el bennünket, hogy újra gúthi dámok kerültek a világranglista élmezőnyébe – mondta Kaknics Lajos, az Erdőgazdaság vezérigazgatója.

 

Világranglistás dámtrófeák Gúthon

 

Gúthon 72 dámbikát lőttek az elmúlt hetekben, zömében külföldi vadászok. A trófeák több mint kétharmada bizonyult érmesnek a bírálaton: 35 arany-, 9 ezüst-, 8 pedig bronzérmet kapott. A trófea-súlyokat vizsgálva megállapítható, hogy öt meghaladta az öt kilogrammot, és további 21 esett négy és öt kiló közé. A legnagyobb trófea 5,53 kilogramm súlyú és 223,37 IP-pontra értékelte a megyei trófeabíráló bizottság – ismertette Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. A jelenleg érvényes világrekord dámbikát 2002-ben Gúthon ejtették el: a trófeája 5,4 kilogramm tömegű volt, és 237,63 pontra értékelték. Ezzel az eredménnyel akkor egy 1991-es, szintén gúthi bikát taszítottak le a trónról, amely 6,43 kilogrammos, 233,11 IP-pontot ért.

 

A vadaskerti és a szabadterületi vaddisznóhajtások ugyan csak november utolsó hetében kezdődnek el a kétszeres Edmond Blanc-díjas gúthi vadászterületen, de már eddig több kant sikerült elejteni, a legnagyobb agyar 28,2 cm-es aranyérmes lett. A vadászterületen szeptemberben esett egy ezüstérmes gímbika is - mondta Hajdú András, a társaság vadászati ágazatvezetője.

Lónyán 15 dámbikát lőttek a barcogás alatt, melyek közül hat lett érmes (három aranyérmes). Terítékre került egy aranyérmes gímbika, valamint 20 vadkan, a legnagyobb agyar 26,2 cm-es volt, ez szintén aranyérmes lett - vont mérleget Szalacsi Árpád, a Fehérgyarmati Erdészet vezetője.