Fogyatékos személyek nappali otthona Nyírbogdány községben

Fogyatékos személyek nappali otthona Nyírbogdány községben  EU-s támogatásból létesül 32 férőhelyes fogyatékos személyek nappali otthona Nyírbogdány községben. A Nyírbogdányi Református Egyházközség leromlott állapotú, használaton kívül lévő önkormányzati tulajdonú épületet újít fel.

Az ellátás célja a fogyatékos személyek integrációjának elősegítése, életvitelének megkönnyítése, társas kapcsolataik kialakulásának segítése, valamint az ellátottak napközbeni tartózkodásának és foglalkoztatásának megoldása.

A részben 50 millió forint EU-s támogatással megvalósuló  projekt hét fő részére fog hosszú távon munkalehetőséget biztosítani. 

Régiónkban és megyénkben a szociális ellátások széles köre működik, azonban az egyetlen ellátási forma, amely igencsak csekély számban található meg az a fogyatékos személyek nappali ellátása. Ezért határozott úgy egyházközségünk – a szükségletek felmérése után – hogy bővítve már meglévő szociális ellátásaink körét (idősek bentlakásos otthona, idősek nappali ellátása, támogató szolgálat), felhasználva az ezek ellátása során megszerzett sokéves szakmai tapasztalatot, elindítjuk községünkben a fogyatékos személyek nappali ellátását. 

Az ellátási forma keretében nyújtott szolgáltatások azért is nagyon fontosak, hiszen ezen személyek és általában hozzátartozóik, családjaik is igen nehéz körülmények között élnek, hiszen a fogyatékos személy az esetek többségében nem, vagy csak korlátozott munkavégzésre alkalmas. Így jövedelmük igen alacsony, sőt mindemellett igen gyakran egy családtagjuk sem tud munkát vállalni, hiszen a fogyatékkal élő személy állandó felügyeletet, gondozást igényel. 

A létrejövő  ellátás célja, hogy segítse az ellátottak társadalmi integrációját. A szervezett foglalkoztatás célja az ellátottak részére a hasznosság, a kreativitás, az eredményesség és az önmegvalósítás elérése. A közeg lehetőséget kínál új partneri kapcsolatok kialakításához, hasonló képességű és érdeklődési területű személyek megtalálásához. Cél az önértékelés és az énkép javítása, a gátlások oldása, a készségek és képességek fejlesztése. 

A beruházás részben az ÉAOP keretében elnyert 50 millió forintos európai uniós támogatással valósul meg. A pályázati konstrukció  célja a szociális alapellátások elérhetővé tétele a szolgáltatáshiányos településeken – így Nyírbogdány községben – valamint az, hogy a régió településein hozzáférhetővé váljanak a megfelelő infrastrukturális adottságokkal rendelkező szociális intézmények közszolgáltatásai.