Bőséges volt a szaporulat a SóstóZoo-ban a 2009-es esztendőben

Nyíregyházi Állatpark - Sóstó ZooKülön öröm, hogy a csöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési (EEP) és Törzskönyvi (ESB) programban kihelyezett szülőállatok utódai. A legsikeresebbek gyermekáldás terén a rendkívül ritka és veszélyeztetett fehérarcú selyemmajmok voltak; a szülőpár ez év alatt 5 apróságnak adott életet.

A Sóstó Zoo évértékelője

 

 

Bőséges volt a szaporulat a SóstóZoo-ban a 2009-es esztendőbenIgencsak bővült a létszám állatparkunk Madagaszkár kifutójában is, hiszen májusban közel egy időben 5 apróság született. Bár a gyűrűsfarkú makik ritkán hoznak világra egynél több utódot, az 5 kicsi közül 2-2 ikerpár. Az akvárium házban is zajlott az élet, hiszen számtalan édesvízi hal kelt ki, de a sós vízi élőlények is kitettek magukért, hiszen az év során bambuszcápa bébik láttak napvilágot.

 

Madaraink az előző évhez hasonlóan hatalmas szaporulattal gazdagították állományunkat; koronásdarvak, papagájok és kakaduk keltek ki, de valódi meglepetés volt, hogy a több éve nálunk élő kacagó jancsi párunkhoz is végre kopogtatott a gólya.

 

A 2009-es apróságok közül a legnagyobb népszerűségben Nala a kis oroszlán fürdőzhetett, hiszen állapotáról folyamatosan érdeklődtek vendégeink. Nalát egy gondozó hölgy s kutyája nevelte egy ideig, mivel eltört a lába, s gyógyulása idejére pótszülei gondozták. Nala azóta is egészséges, jól érzi magát, s már hazatért oroszlán famíliájához.

 

Idén is családi örömök érték a Nyíregyházi Állatpark fekete jaguár párját, ismét gyönyörű szaporulattal büszkélkedhetünk, hiszen Móni a jaguármama 1 fekete és 1 sárga kölyöknek adott életet.

Új állatokban sem volt hiány; 2009-től nálunk látható az ország első fehér oroszlánja; A 2 éves Timba nevű nőstény egy franciaországi állatkertből került hozzánk.

Szintén egyedülálló a három pápaszemes medve érkezése, hiszen ők a faj első képviselői országunkban.

3 évi várakozás után párt kapott a Broutille nevű törpevíziló lányunk. A két éves kisfiú Dániából érkezett, és stílszerűen a Hamlet nevet viseli.

Megérkeztek a Zöld piramis első lakói is; az európai fajmegmentési program keretében három, a legszebb hölgykorban lévő ázsiai elefánt érkezett Spanyolországból. A három elefánttehén érkezte egyúttal azt is jelenti, hogy nálunk található Magyarország legnagyobb elefánt- és vastagbőrű gyűjteménye.

Szomorú esemény is történt; elpusztult Állatparkunk Yoki névre hallgató, 20 éves afrikai elefánttehene; az állat hirtelen halálát valószínűleg a lépén talált daganat okozta. Kétéves nálunk született borja egy ideig dromedárokkal és kecskékkel osztotta meg kifutóját, ám az év végén megérkeztek fajtársai az izraeli Ramat-Gan állatkertből.

A következő év még mozgalmasabbnak ígérkezik, hiszen tavasszal átadásra kerül a Zöld piramis, ami Ázsia rejtelmes világába invitálja látogatóinkat, valamint a projekt másik része a Tarzan ösvénye, ami egy igazi afrikai kalandra csábítja majd vendégeinket.