Üvegfelületnek repülő madarak Nyíregyházán

Az E-misszió Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodáját egy természetszerető városlakó azzal kereste meg a napokban, hogy a Sóstói-erdő mellett egy üvegfalú buszmegálló mögött 7 db elpusztult feketerigót talált.

Láthatatlan csapdák
Üvegfelületnek repülő madarak
 
 
Üvegfelületnek repülő madarak NyíregyházánFelismerve az „üvegcsapda” problémáját kihelyezett, egy kisebb madarakat „elriasztó” ragadozó madarat ábrázoló matricát. Köszönettel tartozunk ezúton is a madárbarát betelefonálónak, hogy a tettek mezejére lépett.
 
Az E-misszió Egyesület aznapi helyszínelésén sajnos már több tetemet talált így újabb matricákat helyezett ki.
 
Gyakori probléma, hogy madarak nagy üvegfelületnek - pl.: nyílászáróknak, üvegezett verandáknak, buszmegállóknak – repülnek. Így sok esetben megsérülnek, elpusztulnak. Ezt ökológiai csapdának nevezzük.
 
A madarak nem tudják, hogy mi az üveg, azt hiszik, hogy nincs előttük semmilyen akadály, ezért sokszor nagy sebességgel nekiütköznek. Ez főleg nagy üvegfelületek esetén jelent gondot. Egyes ablakok, téli kertek üvegezése, térelválasztók tömegesen szedik ily módon áldozataikat.
 
Üvegfelületnek repülő madarak NyíregyházánBizonyos esetekben, a környezetünkben élő madár a saját tükörképét látja visszatükröződni az üvegen, ezért megpróbálja elzavarni onnan a vélt vetélytársat, hiszen az már az ő területe. Értelmetlen, fárasztó és önveszélyes harcba bonyolódik saját tükörképével.
Amelyik üvegfelületnél rendszeresen előfordul, hogy a madarak nekiütköznek, ott úgynevezett ragadozómadár-sziluettek kiragasztásával megoldhatjuk a problémát. A madarak ösztönösen félnek a rájuk vadászó karvalytól és sólymoktól, ezért nem próbálnak abba az irányba repülni sem, ahol természetes ellenségeiket látni vélik.
 
Ragadozó madár sziluett
 
Üvegfelületnek repülő madarak NyíregyházánAz üvegfelületre ragasztott sziluett is becsapja őket. Ha ilyen ábrát minimum A/4-es formátumra kinagyítva, fekete színű öntapadós papírból kivágunk, és az üvegre ragasztunk, megmenthetjük ezeket a madarakat.

A madarak élete megér ennyit.
A másik esetben, amikor tükörképüket látják, az elkövetkező két-három hétre a tükröződést kell megszüntetnünk, ennek érdekében lehet, hogy csak egy függönyt kell arrébb húznunk.
 

Kérjük, ha hasonló problémával találkozik, jelezze a helyi természetvédő civil szervezetnek, vagy önállóan – mint a fent említett jópélda is mutatja – tegye meg ezt az állatbarát gesztust, madaraink védelmében!
 
 

 

Üvegfelületnek repülő madarak Nyíregyházán

 
 
Ajánlott irodalom és forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - Madárbarát kert c. könyv
 
Forrás: