Lovaggá ütötték Pregitzer Fruzsinát

"A Magyar Kultúra Lovagja" cím tulajdonosa lett a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház jeles művésznője. 

Lovagias tettek: Irodalmi és énekművekből összeállított programjaival az  1989-es változásokat megelőzően, mint a budapesti Nemzeti Színház tagja bejárta Székelyföldet, felkereste a kisfalvakat és az erdélyi közösségeket. 1990-ben elsőként jelentkezett az új bukaresti művelődési államtitkárnál, hogy segít újjászervezni a tönkretett színházi kultúrát – ezen belül kiemelten a gyermekkultúrát – és a közösség újra-megnyeréséért képes és kész tenni.

 

 

Másfél évtizede Nyíregyházára költözött. A város és a térség lakói vezető színészként – elsősorban tehetsége és közvetlensége alapján – gyorsan befogadták. Hittel és örömmel állt minden jó ügy mellé. Külföldön és itthon kistelepüléseken, jótékonysági esteken szolgálja a magyar nyelv és kultúra ügyét.  Rendhagyó irodalomórák, nemzeti ünnepek, jótékonysági estek, határon túli magyar közösségben megtartott előadóestek, missziós utak jelzik önzetlen elhivatottságát. Széleskörű érdeklődését irodalmi versenyek felkarolása és írói vénát kívánó pályázatok írása mutatja.

 

Szerénységét a megyeszékhelyen bemutatkozó íróvendégek írásműveinek színvonalas tolmácsolásával és a helyi amatőr művészközösséggel való közös szereplés is bizonyítja. A magyar szó példamutató ápolója, népszerűsítője.

„A magyar nyelv és kultúra ápolásáért”