Nem a nyuszi tojja… - az Állatbarát Alapítvány húsvéti közleménye

Nem a nyuszi tojja… - az Állatbarát Alapítvány húsvéti közleménye Közeleg a Húsvét. Ebben az időszakban nagyon sok szülő hallhatja a gyermekei kérését, hogy vásároljon neki nyuszit, kiskacsát és egyéb bolyhos kis állatkákat. Az Állatbarát Alapítvány munkatársai azt javasolják a kedves apukáknak, anyukáknak ne engedjenek ezeknek a szívhez szóló kéréseknek.

 

Ugyanis ezek a kisállatok a legritkább esetben vannak hozzászokva az emberek közelségéhez, az állandó babusgatáshoz. A megszokott környezetükből kiszakítva, egy teljesen ismeretlen ingerekkel telített helyzetben hatalmas stressznek vannak kitéve. Az állandó simogatás, a számunkra teljesen természetes hangok pl.: televízió, háztartási gépek zaja is nagyon megrémíthetik a kis kedvenceket.
Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ezek az állatok többnyire udvari környezetben, ólakban születtek, nevelkedtek, emiatt nem szobatiszták, és a szőrük sokszor zavaró lehet, esetleg allergiát okozhat.
 
Az állatvédők mindemellett sokszor tapasztalják, hogy a gyermekek érdeklődése nagyon hamar el szokott fordulni ezektől a kikönyörgött kedvencektől, és ilyenkor sajnos nagyon gyakran kiteszik őket az utcára, a szerencsésebbeket elhozzák az Állatotthonba.

Ebben az esetben is, miként minden állat befogadásakor, pontosan tájékozódni kell az állat szükségleteiről, megfelelő tartási körülményeiről, étkeztetési, orvosi és vakcinázási költségeiről. Az Alapítvány arra kér mindenkit, hogy ne, vagy csak körültekintően, a megfelelő körülmények közé, hosszútávra fogadják otthonukba ezeket a kisállatokat. Amennyiben erre nincs lehetőségük, inkább látogassák meg az Állatotthonban szabadon élő – korábbi évek húsvéti tapsifüleseiből álló - nyuszi családjait az ünnepek előtt és után.