Secondary menu


Kiemelt cikkek

Kutyakiállítást rendeznek Nyíregyházán

A TESE (Tiszántúli Ebtenyésztők Sportegyesülete) Országos  CAC-Kutyakiállítást rendez minden fajta részére (Fajtanélküli, El nem ismert és Hobbi Kategória is!) Nyíregyházán 2018. április 22 - én, vasárnap a Guido Lovasparkban.

Rekordkísérletre készülnek a nyíregyházi menhelyen

Az Állatbarát Alapítvány 2018.április 8-án, vasárnap rekordot szeretne dönteni - már ami a kutyák sétáltatását illeti. 10-15 óra között várnak minden állatbarátot a Csatorna u. 2.szám alatti menhelyen. Szép időt jósolnak, döntsük meg a korábbi rekordot!

Fülöp kutya megkínzói súlyosabb büntetést kaptak másodfokon

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. április 6-án 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság.

Megjelent a Képmás Zenekar harmadik klipje

A klip ötlete egy baráti borozgatás alkalmával merült fel, és már régóta tervezgették.  Ez lírai, szerelmes dal, amelynek képeit Nyíregyházán és Bodrogkeresztúron forgatták, Kondás Kristóf a rendező segédletével. Újabb mérföldkőhöz érkezett a nyíregyházi Képmás zenekar pályafutása, hiszen bemutatták legújabb videóklipjüket, amely a MINDEN MIT ELLOPTÁL című dalból készült.

Csillagvirág-számlálás a Sóstói erdőben

Sokadik nekifutásra végre tényleg beköszöntött a tavasz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nyíregyházi Sóstói-erdőben újra nyílik védett növényritkaságunk, a ligeti csillagvirág. 2018. április 2-án, húsvét hétfőn 15:00-kor az E-misszió Egyesület ismét várja az erdő barátait a csillagvirág állomány megszámlálására. Találkozó a Tölgyes Csárda előtt, ahonnan gyalog közelítik meg a csillagvirág lelőhelyét.

Piacok húsvéti nyitva tartása és parkolási rend Nyíregyházán

A NYÍRVV Nonprofit Kft. tájékoztatja a Tisztelt Vásárlókat, hogy a Búza téri Piaccsarnok, valamint az Örökösföldi piac március 30-án (péntek) és 31-én (szombat) nyitva tart, április 1-én ( vasárnap) és 2-án (hétfő) ZÁRVA lesz.
 


Galériák

Don Carlos a nyíregyházi színházban

Don Carlos a nyíregyházi színházban A Móricz Zsigmond Színházban 2018. március 10-én szombaton a Nagyszínpadon mutatták be Szabó Máté rendezésében Friedrich Schiller DON CARLOS című drámáját.

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában

Egészségügyi szűrések a NyírPlázában A Vese Világnapja jegyében március 9-én Egészségnapot rendeztek Nyíreyázán. A NyírPlázában megrendezett eseményen résztvevő szervezetek segítségével megmérhettük vérnyomásunkat, vércukorszintünket, testzsírunk mértékét, tüdőnk teljesítményét, C-vitaminszintünket is.

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása

Felfüggesztve - Perme fotókiállítása Dohos Ferenc, vagy ahogy a legtöbben ismerik Nyíregyházán, PERME első fotókiállítása nyílt meg 2018. január 25-én a Mustárházban. Perme évtizedek óta amatőr fotósként örökíti meg Nyíregyháza és környéke eseményeit, követi a város fejlődését. 2005 óta blogot vezet Perme Képeskönyve címmel, ahol több ezer fotóval színesíti írásait. A "Felfüggesztve" című tárlat még egy hónapig lesz megtekinthető!

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán

Űrbéli LEGO építés Nyíregyházán Mintegy 400 diák vett részt azon a közösségi programon, amelyet a nyíregyházi LEGO gyár szervezésében, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban működő tekerd! csoport részvételével rendeztek meg szerdán Build the Space címmel. A gyerekek nem csak feladatokat oldottak meg és játszottak a nap során, hanem mindeközben az űrkutatással kapcsolatos ismereteiket is gyarapíthatták.

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban

DIÓTÖRŐ HERCEG a nyíregyházi színházban 2017. október 13-án mutatták be Olt Tamás rendezésében a Diótörő herceg című mesejátékot a Móricz Zsigmond Színház Nagyszínpadán.

Sherlock Holmes - A sátán kutyája

Sherlock Holmes - A sátán kutyája előadás 2017. szeptember 9-én (szombat) nagy sikerrel mutatták be a Sherlock Holmes A sátán kutyája című darabot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Akác és energetika – ismét „Akác a Nyírség aranya” konferencia

Akác és energetika – ismét „Akác a Nyírség aranya” konferencia Hosszú évekre visszatekintő hagyománya van az ország legkeletibb megyéjében az akácvirágzáshoz kapcsolódó szakmai találkozóknak. Ezen a vidéken nagy becsben tartják az akácot, az itteni erdőségek fele ebből a fafajból kerül ki.

 

 

 

 

Az akác a Nyírség aranya

 

 
A Nyírségben a többi között azért is terjedt el nagyon, mert megköti a futóhomokot. Az akác mintegy 400 évvel ezelőtt jelent meg Európában, korábban csak Észak-Amerikában lehetett találkozni ezzel a fafajjal. Magyarországon a 18. században indult meg a térhódítása. Ma már meghatározónak számít a hazai erdőgazdálkodásban. A homokos talajairól ismert Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben az akácosok aránya meghaladja az 50%-ot.
 
 
Az akác virágzásához kapcsolódó rendezvénysorozat évtizedes múltra tekint vissza. Nagykálló és Napkor Önkormányzatainak közös összefogásával indult a program, majd hat évvel ezelőtt a térség állami tulajdonú erdeit kezelő NYÍRERDŐ Zrt. és a magánerdőgazdálkodók úgy határoztak, hogy egy teljes napot az akácnak szentelnek. A szakmai előadások ekkor kerültek át Harangodról Baktalórántházára, és így öltött konferencia jelleget a rendezvény. A tanácskozás támogatója a NYÍRERDŐ Zrt. mellett az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportja is. A konferencia programjában már helyet kapott az akác térségi jelentőségének méltatása, a faj botanikai és természetvédelmi jellemzőinek, jellegzetességeink és veszélyeinek bemutatása épp úgy, mint az akácfa körül ma kialakult ellentmondásos helyzet termőhelyi vonatkozásokat előtérbe helyező feloldási javaslata. Volt már szó az akácosok állomány nevelési gondjáról, az erdőneveléssel kapcsolatos feladatokról és az aktuális erdővédelmi problémákról egyaránt.
 
Baktalórántházán az akác energetikai hasznosításának helyzetét és lehetőségeit vitatták meg a szakemberek. Az összegyűlteket Kaknics Lajos, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Prof. Dr. Marosvölgyi Béla, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanszékvezetője az akác energetikai hasznosításáról szólva kiemelte: az akácnak jó égési tulajdonságai vannak, könnyen hasogatható, ezért mindig szívesen vásárolták tűzifának. Amióta viszont a megújuló energiaforrások előtérbe kerültek Magyarországon, tovább növekedett a szerepe. Jó energiahordozó, viszonylag könnyen telepíthető, gyorsan nő, sokféle technológiában hasznosítható. Ráadásul a klímaváltozás eredményeképp egyre melegebb a magyar nyár, és ebben a meleg klímában az akác stabilabbnak, szívósabbnak bizonyul, mint némely őshonos fafaj – így foglalta össze az akác értékeit Marosvölgyi Béla. A fafajt érő támadásokkal kapcsolatban arra a tanszékvezető felhívta a figyelmet, hogy például Arany János verseiben, vagy más irodalmi alkotásokban az akác, a magyar alföld és a tanya egy képben jelenik meg. Ez is jelzi, hogy mit jelent a vidéki embernek az akác.
 
Magyarországot úgy fogadták el a világon, mint az akác őshazáját, az utóbbi ötven évben nagyon sok erőfeszítést tettek nemesítésére a szakemberek. Az akác jövőjét a termőhelyi alapok, a termőhelyi lehetőségek szabályozzák. Tudjuk, hogy ebben a környezetben, a Nyírségben az akác termőhelyei vannak, hiába akarnánk például füzet ültetni, nem megy – mondta Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója.
 
A tanácskozáson dr. Lengyel Attila, a Nyíregyházi Főiskola kutatója a biomassza és enegiatermelés összefüggéséről tartott előadást. Az akác anyag- és energiaforgalmát dr. Huzsvai László és dr. Sulyok Dénes, a Debreceni Egyetem két kutatója foglalta össze. A magyar bioerőműi programot Lontay Zoltán, a DBM igazgatósági tagja vázolta fel. A fás szárú alapanyagok energetikai hasznosításának napi gyakorlatáról Paulik Zsolt vállalkozó beszélt. Sári Zsolt, a NYÍRERDŐ Zrt. termelési osztályvezetője pedig az erdőgazdaságnál keletkező fahulladék és tuskó hasznosítását mutatta be.
 
Az egész napos programot terepi bemutatók zárták. Bíró Imre, a Baktalórántházi Erdészet igazgatója vezetésével az Ófehértói kerületben a vágásterületi hulladék-, a gally és tuskóaprítást, valamint az ehhez kapcsolódó logisztikai megoldásokat tanulmányozták a résztvevők. Ezt követően pedig a szakolyi bioerőművet látogatták meg a szakemberek.   
 

 

Main menu

story | by Dr. Radut