Üzletszerűen csaltak a hitelekkel

Üzletszerűen csaltak a hitelekkel Kétéves nyomozást követően száztíz gyanúsítottal szemben csalás és magánokirat-hamisítás miatt élt vádemelési javaslattal az ügyészség felé a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya.

A részletekről dr. Kohanecz Norbert r. százados, a nyomozás vezetője adott tájékoztatást. Az eljárás 2008-ban indult, miután egy szintén hitelcsalásos ügyben tartott házkutatás során egy balkányi nő lakásán a rendőrök három füzetet találtak tele nevekkel és cégekkel. Felmerült, hogy az ott szereplő gazdasági társaságok nevében fiktív munkáltatói igazolásokat készítettek, hogy jogtalanul banki kölcsönökhöz jussanak, így büntetőeljárás indult.

dr. Kohanecz Norbert r. százados a nyomozás tekintélyes irathalmazával

A most befejezett nyomozás adatai szerint 2005 óta több mint száz személy igényelt hamis munkáltatói igazolásokkal hiteleket különböző pénzintézetektől. A bűncselekmények többnyire százezer forintos nagyságrendű áruhiteleket érintettek, de voltak többmilliós lakáskölcsönök is. Utóbbiakat rendesen fizették, míg az előbbiek törlesztő-részleteivel általában néhány hónap után elmaradtak. A rendőrség tudomása szerint a csalók összesen mintegy húszmillió forintos kárt okoztak, számos esetben pedig kísérleti szakban maradt a bűncselekmény, a jogosulatlan kérelmet ugyanis elutasította a bank.

A Szabolcs megyei gazdaságvédelmi nyomozók adatai alapján a főszervező egy 44 éves balkányi asszony és egy 35 éves nyíregyházi férfi volt. Őket azzal gyanúsítják, hogy üzletszerűen követték el a bűncselekményeket, és a büntetőügy számos más szereplőjét is ők bujtották fel. A hitelhez jutottak aztán egymásnak adták tovább az információt, így volt, aki maga fordult a fő-gyanúsítottakhoz, akik néhány tízezer forintért vállalták az ügyintézést. Olyan is volt, aki párezer forintért cserébe felvette a hitelt, a megvásárolt műszaki cikket pedig a szervezők vitték el.