Árvíztűrő a Hegyalja Fesztivál

Árvíztűrő a Hegyalja Fesztivál Bár még nincs itt az ideje, hogy megkezdődjenek az építőmunkák a Hegyalja Fesztivál területén, mégis már dolgoznak a gépek és kezelőik: a legtöbb munkagép az árvízi védelmet segíti jelenleg is. A természeti csapástól sújtott településeknek a hegyaljások pénzzel is segítenek, nem csak eszközökkel.

Még több nap van hátra addig, hogy elkezdődhessen a Hegyalja Fesztivál területére kiöntött, illetve Tokaj és Rakamaz területén álló víz visszaszivattyúzása a Tiszába. A vízszint az elöntött területeken egyelőre túl magas ahhoz, hogy vissza lehessen vezetni a folyómederbe. A szivattyúzás megkezdéséhez a Tiszának Tokajnál a 7,4 méteres szint alá kell apadnia, egyelőre a folyó 8 méter körüli szinten áll.

 

 

Hegyalja Fesztivál 2010A Hegyalja Fesztivál a rakamazi önkormányzattal együttműködve kezdi meg a szivattyúzást – hiszen a fesztivál területe a Tisza rakamazi oldalán terül el, amint az napokon belül lehetővé válik: „A Tisza tetőzése után hozzálátnak a víz kiszivattyúzásához. Természetesen ez a munka nem fog a város többi részének víztelenítése rovására menni, mivel elsődlegessége a lakossági igényeknek van.” – mondta el Farkas Ernő, Rakamaz polgármestere.
 
A munka során az önkormányzat és a hegyaljások megosztják erőforrásaikat: a fesztiválszervezők szivattyúi először a lakosságot veszélyeztető területeken állnak majd munkába, hiszen a fesztivál területén álló víz jelenleg nem veszélyezteti sem a lakott ingatlanokat, sem az ottlakók értékeit. Csak azt követően, hogy a helyiek és értékeik biztonságba kerülnek, kezdődik meg a fesztiválterület víztelenítése, ami július első hetében fejeződik be – épp akkor, amikor a munkagépek megérkeznek a fesztiválterületre, hogy megkezdődjön a tavaly több mint 70 ezer látogatót vonzó rendezvény helyszínének építése.
 
 

Tolcsván még több segítségre lesz szükség

 
Az árvíz a Tokajhoz közeli Tolcsván is súlyos károkat okozott, ezért a Hegyalja szervezői idén a tolcsvaiaknak szerveznek gyűjtést a fesztiválon. A falut nem kevés fesztiválozó ismeri, hiszen közülük sokan szálltak már meg itt a júliusi tokaji zenei találkozó idején. Most segítségre szorul a falu. A védekezéshez a munkagépek rendelkezésre állnak, de a városban sokan élnek olyanok, akiknek nem volt biztosításuk: nekik pénzre lesz szükségük, hogy életük a régi kerékvágásba találjon vissza.
Ezért a Hegyalja Fesztivál négy napja alatt folyamatosan gyűjtik a pénzt a tolcsvaiak javára: a bejáratnál elhelyezett gyűjtődobozba várják a fesztiválozók adományait. Már az is sokat segít, ha minden fesztiválozó csak egy-egy sör árát ajánlja fel Tolcsva lakóinak.