Fucsovics Márton: Wimbledon az Wimbledon

Babos Tímea és Fucsovics Márton pályafutása második Grand Slam-győzelmét aratta a juniorok között, a MOL Tehetségtámogató Program két frontembere ugyanis egyaránt győzött a tenisz szentélyében, Wimbledonban: Márton egyéniben, Timea párosban.Babos Tímea és Fucsovics Márton pályafutása második Grand Slam-győzelmét aratta a juniorok között, a MOL Tehetségtámogató Program két frontembere ugyanis egyaránt győzött a tenisz szentélyében, Wimbledonban: Márton egyéniben, Timea párosban. Fucsovics szerint a legnagyobb vágya teljesült a wimbledoni sikerrel, most már a US Open egyéni címe a célja.

Fucsovics Márton tavaly élete első Grand Slam viadalán, az US Open junior férfi párosának döntőjén aratott történelmi sikert a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán. Az idei Australian Openen junior elődöntőt játszó magyar – amennyiben fejlődése töretlen marad – néhány év múlva a felnőttek között akár a legjobb 100-ba is bejuthat, állítják a szakemberek.
 
 
- Hogy érzed magad, milyen élményekkel gazdagodtál Wimbledonban?
- Eddig nem sokat pihenhettem, mert hétfőn érkeztem meg Budapestre, délután 4-re értünk haza Nyíregyházára, de már este közönségtalálkozón vettem részt, ahol sok szurkoló várt. A wimbledoni élmények elmondhatatlanok. Az első mérkőzésen izgultam, vesztes állásból nyertem két szoros szettben, aztán nagyon magabiztosan jutottam el a döntőig. Az nagy önbizalommal töltött el, hogy az ausztrál sráccal, Benjamin Mitchellel az AusOpenen már játszottam, s simán nyertem ellene. Most jobban játszott, én is izgultam, de sikerült győzni.
 
- Azt nyilatkoztad a minap, mindig is a wimbledoni siker izgatott. Párizs vagy Melbourne közel sem annyira? Miért? Mitől más Wimbledon?
- Mert Wimbledon az Wimbledon. Számomra az összes Grand Slam-torna közül a legkiemelkedőbb. Tavaly még nem indulhattam, mert nem fértem volna fel a főtáblára, most viszont az egyik fő pályán, majdnem telt ház előtt játszhattam. Szerencsére két páholy is magyarokkal volt tele, értem szorítottak, édesapámékat jól láttam is, hiszen az első sorban ültek.
 
- Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy melyik borítást kedveled a legjobban.
- Természetesen a füvet. A gyors borítás a kedvencem, olyan a stílusom, mint Babos Timinek, agresszív és támadó, ez mindkettőnknek jobban fekszik.
 
- Párosban ezúttal cseh versenyzővel indultál, pedig korábban Zsiga Mátéval sokat párosoztál. Mi ennek az oka?
- Semmi rosszara nem kell gondolni, Máté nagyon jó barátom, de ő egy ITF-teammel érkezett Wimbledonba, már neki is párja volt, nekem is. De nagyon tervezzük, hogy a US Openen ismét összeállunk.
 
- Taróczi Balázs szerint két ilyen tehetséggel hamarosan remek Davis-kupa-csapatunk lehet.
- Remélem, igaza lesz – helyesel nevetve Márton.
 
- Tavaly első magyarként győztél az amerikai nyílt teniszbajnokságon a tajvani Cseng Peng Hszie oldalán. Milyen tervekkel utazol idén?
- Mivel a páros győzelmet 2009-ben behúztam, most nagyon szeretnék egyesben győzni.
 
- Az idei az utolsó junior éved, hogyan tovább? Van-e valamilyen terv a felnőttek közötti fokozatos indulásra, berobbanásra?
- Idén is indultam már több felnőtt versenyen, hogy gyűjtögessek pontokat. A wimbledoni siker jövőre úgy is kamatozni fog, hogy több szabadkártyát kapok ezekre a viadalokra.
 
- Volt olyan pillanat az életedben, amikor úgy érezted, mégsem teniszező szeretnél lenni?
- Voltak nehéz pillanatok, amikor szomorú voltam egy-egy vereség miatt, de feladni még sohasem akartam.
 
- 2007 óta a németországi First Line teniszakadémián tanulsz. Hogyan kell elképzelni egy ilyen akadémiát?
- Sok edző, sok játékos, saját konditerem, rengeteg pálya különböző borítással. Itthon, sajnos, nem lett volna esélyem arra, hogy olyan szinten készüljek, ami szükséges a nemzetközi sikerek eléréséhez, kint viszont minden feltétel adott. Akadnak itt olyanok, akik befizetik magukat és akadnak szerződésesek, mint én.
 
- A tanulmányaidra jut idő?
-
Nehezen, de igen. Nyíregyházán vagyok harmadikos. Ami rossz hír, hogy hiába van nyár, a vizsgaidőszak még előttem áll – nyilatkozta az ifjú bajnok.
 
 
Babos tavaszi sikerei
 
A Roland Garros junior páros versenyének megnyerése után Wimbledonban is remekelt Babos Tímea. A magyar teniszezőnő ugyan egyéniben hallatlan pechjére éppen páros partnerével, az amerikai Sloane Stephensszel került össze és szoros mérkőzésen kiesett a nyolcaddöntőben.
 
Ketten együtt azonban megállíthatatlanok voltak párosban, a döntőben három játszmában verték az Irina Kromacseva, Elina Szvitolina (orosz, ukrán) duót.
 
˝Kicsit elérzékenyültem, s nemcsak a győzelem, hanem a sok gratuláció miatt is. Fantasztikus érzés wimbledoni győztesnek lenni, s tudom, honnan jöttünk és hová tartunk˝ – nyilatkozta a mérkőzés után a soproni teniszező édesapja, egyben nevelőedzője.
 
A 16 esztendős versenyző a héten már Budapesten versenyez, a Római Teniszakadémián rendezett, 220 ezer dollár összdíjazású viadalon lép pályára.
 
Hazai elődök
Babos Tímeán és Fucsovics Mártonon kívül korábban több magyar teniszező is nyert a juniorok között Grand Slam-tornát. A lányok mezőnyében Kapros Anikó 2000-ben Melbourne-ben egyéniben és párosban is diadalmaskodott, de a felnőttek között hiába nyert két ITF-tornát, s jutott el 2004 májusában a világranglista 44. helyéig, a nagy áttörés nem sikerült.
 
Szávay Ágnes 2005-ben Párizsban és Wimbledonban is diadalmaskodott (a Roland Garroson egyéniben és párosban, Londonban pedig párosban), a felnőttek mezőnyében eleddig csupán a 4. fordulóig jutott. A 22 éves kiválóság azonban már állandósította helyét a WTA-ranglista élmezőnyében, tőle bármikor várható kiugró teljesítmény.
 
A fiúknál Balázs György 2004-ben az izraeli Sela oldalán nyert párosban a Roland Garroson, az egy évvel korábban még a világ harmadik legjobb junior játékosának számító magyar azonban a felnőttek között nem ért el sikert.