Nyíregyházi program az anyatej világnapján

  Nyíregyházán 2010. július 27-én a Stadion u. 8./a-ban lévő terhesgondozó ad otthont az anyatejes világnap programjának. A nap folyamán szakemberek beszélnek a szoptatás pszichológiai hatásairól, a szoptatás és az anyatej jelentőségéről.

A nap folyamán személyes élménybeszámoló és tapasztalatcsere zajlik majd, miközben a gyerekek érdekes programokon vehetnek részt szintén szakemberek közreműködésével. A programok fél tíztől koradélutánig tartanak.
 
 

EGY CSÖPPNYI SZERETET,  A CSODÁLATOS ANYATEJ

 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben minden év augusztus 01-jét az anyatej világnapjává, augusztus első hetét a szoptatás világ hetévé nyilvánította. Tették ezt azért, hogy a világon mindenütt hangsúlyozzák, az egészséges életkezdet fontosságát, az anyatej jelentőségét az egészségesség – úgy a fizikai, mint a lelki egészség – kialakításában, és a betegségek megelőzésében. Az anyatej ugyanis minden felnövekvő embernek megadja azt a pozitív indulási lehetőséget az életben, hiszen ez az élő anyag éppen úgy optimális a test táplálására és a lelki stabilitás – anya-gyermek kapcsolat – kialakításához.
 
A WHO azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egy éves korig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A gyermek két éves koráig, vagy annál tovább is tarthat a szoptatás időszaka. A szoptatás abbahagyásának idejét a gyermekre bízhatjuk, kivéve, ha az elválasztásnak komoly egészségi indoka van, vagy, ha az anya már tehernek érzi a szoptatást. 
Szerencsére Magyarországon kezdetben igen sok anya szoptatja újszülöttjét. Ezzel a gyermek a legjobb indítást kapja az életben: nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, ami ennyire megbízhatóan biztosítaná a gyermek egészségét és testi, lelki fejlődését.
Az anyatej élő anyag, amely összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényéhez. A szoptatott gyermeknek féléves koráig sem más folyadékra, sem táplálék kiegészítésre nincs szüksége. A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a gyermek környezetében megjelenő kórokozókkal szemben, és soha nem vált ki allergiás reakciót. A gyermek fejletlen immunrendszere két éves korig az anyatejben lévő védőanyagok támogatására szorul. Az anyatejben megtalálható életfontosságú vitaminok és nyomelemek igen jól hasznosulnak a gyermek szervezetében. Kizárólagosan szoptatott csecsemők között szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felső-légúti és az emésztőrendszert érintő fertőző betegségek. A szoptatás hosszú távú előnyökkel is jár: csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az inzulinfüggő cukorbetegség, a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák, és az elhízás kialakulásának esélyét.
Az anya számára is előnyös, ha szoptatja gyermekét. A szoptatás kényelmes, egyszerű, nem igényel eszközöket. Az anyatej mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű és steril. Azok az anyák, akik tartósan szoptatnak, fokozottabb védelmet élveznek vérszegénység, mellrák, petefészekrák, és csontritkulás ellen.
 
A szoptatás az anyának és a gyermeknek olyan élményt nyújt, amely az üvegből való táplálás során nehezen jöhet létre. Sajnos ennek ellenére viszonylag kevés az olyan anya és gyermek, akik zavartalanul, vagy kellő támogatás mellett élik át a szoptatás időszakát. Még ritkább az, hogy a teljes elválasztás csak akkor következik be, amikor a gyermek már maga is kinőtte szopás iránti igényét.
 
 Tudjuk, hogy az asszonyok 98%-a képes lenne akár évekig is szoptatni gyermekét, de ehhez a saját szándéka és önbizalma mellett gyakran szakszerű segítségre is szükség van.
 
Írta: Duljánszki Erika védőnő – szociálpedagógus