Szigorúbb szabályok a banki bónuszkifizetésekre

Szigorúbb szabályok a banki bónuszkifizetésekre Az EP által elfogadott jogszabályjavaslat szerint nem lehet kizárólag készpénzben fizetni a bónuszokat, és nagy részüket három évig visszatartanák. A parlament szigorította a bankok tőketartalékaira vonatkozó előírásokat is.

A bónuszok 40-60 százalékát nem lehetne kifizetni legalább három évig, az ezalatt esetlegesen elszenvedett veszteségek pedig csökkenthetnék annak végleges összegét. Az összes bónusz legalább felét kitevő összeget a bank finanszírozási problémái esetén elsőként lehetne felhasználni. Így nem a betétesek által elhelyezett összegek adnák az "első védelmi vonalat".

A bónuszukat a fizetés bizonyos százalékában kell maximalizálni a parlamenti szavazás szerint. A szabályozás a bónuszszerű nyugdíjakra is kiterjed.

Az államok által kisegített bankokra különleges előírások vonatkoznak majd. A jogszabály korlátozza a bónuszkifizetést, az igazgatóknak pedig csak megfelelően indokolt esetben lehet majd pluszjuttatást adni.

Az EP által megszavazott másik jogszabály szigorúbb tőkekövetelményeket ír elő a bankok számára a piaci műveletek kockázatainak megfelelő biztosítása érdekében. Tanulmányok szerint a szabályok hatályba lépését követően a bankok a mostanihoz képest háromszor-négyszer több tőketartalékkal fognak rendelkezni.

A Tanács várhatóan július 13-án hagyja jóvá az EP által most megszavazott szövegeket. A bónuszokra vonatkozó szabályok 2011 januárjában, a tőkekövetelményekre vonatkozók pedig 2011 végéig léphetnek hatályba.