Tanulószerződés és gyakorlati képzés

 Már a korábbi években jelezték a vállalkozások valamint az illetékes szervezetek, többek között a kamarák is, hogy a hazai szakképzés válságban van, kevés a jól képzett szakmunkás, az iskolai képzés és a piac valós igényei folyamatosan távolodnak egymástól.

A szervezetek összefogásának és koordinálásának eredményeként elmozdulni látszik a mélypontról a szakemberképzés, melynek egyik leglátványosabb eleme, az egyre növekvő igény a tanulószerződések kötése iránt a kamarában.

 

A kamara minden évben felméri a gazdálkodó szervezetek igényeit a képzőhelyként foglalkoztatni kívánt tanulók számának feltérképezése céljából, melyek iránymutatást adhatnak a következő tanévre. Egy-egy tanévben a közel 520 gyakorlati képzőhelyen mintegy 2300 tanulót foglalkoztatnak tanulószerződéssel, várhatóan ez a szám ebben a tanévben tovább növekszik.

A tanulószerződés és a gyakorlati képzőhelyekre vonatkozó előírások módosulásával, a kamara által biztosított személyes tanácsadás ellenére is még vannak bizonytalanságok a vállalkozásokban, éppen ezért röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

A tanulószerződés a gazdálkodó szervezet és a tanuló (15. életévét betöltött), között gyakorlati képzés céljából megkötött írásbeli szerződés, mely rögzíti a gazdálkodó szervezet és a tanuló jogait, kötelességeit. A tanulószerződés olyan hivatalos okirat, melyet a megyei kamara ellenjegyez és nyilvántartásba vesz, melyből egy-egy eredeti példányt a gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezet, a tanuló és az elméleti képzést végző szakképző intézmény. A tanulószerződést a tanuló és a gazdálkodó szervezet csak közös megegyezéssel írásban módosíthatja, de csak a tanuló felmondásával, közös megegyezéssel, illetve a gazdálkodó szervezet felmondásával szüntethető meg. A tanuló a tanulószerződést a kamarával történt egyeztetést követően indokolás nélkül írásban bármikor felmondhatja. A gazdálkodó szervezet jogai a felmondásra vonatkozóan korlátozottak. A felmondást minden esetben indokolni köteles.

 

A tanulói juttatások kifizetendő havi mértékét a mindenkori minimálbérhez viszonyítják. A 2010. január elseje után kötött szerződések esetében ez az összeg 14.700.-Ft havi juttatást jelent a szakképzés első félévében (szeptember elsejétől január 15-ig), míg a további félévek esetében a tanulók tanulmányi előmenetele és szorgalmának figyelembevételével ezt az összeget növelni kell, melynek mértéke nincs meghatározva. A korábban megkötött tanulószerződések továbbra is érvényben vannak.

 

Új elemek is megjelennek a juttatásban, annak érdekében, hogy a hiányszakmák képzésében való részvételre motiválják a diákokat. 2009. szeptember elsejétől megkezdett szakképzések esetén ezekben a szakmákban a minimális pénzbeni juttatáson felül további 20% pénzbeni juttatást kell fizetni a tanulónak. Az Észak-alföldi Régió hiányszakképesítései: ács-állványozó, gazda, gépi forgácsoló, hegesztő, szociális gondozó és ápoló. A gyakorlati képzőhelyek számára fontos tudnivalókról, többek között a pénzbeli juttatásokról, adókedvezményekről és minden a tanulószerződéshez kapcsolódó kérdésről a kamara szakképzési tanácsadói folyamatosan adnak tájékoztatást.

 

Egyéb tanulóknak járó juttatások, kedvezményes étkeztetés, tisztálkodási eszközök, egyéni védőfelszerelések, munkaruha, és a tanuló javára megkötött felelősségbiztosítás.

Orvosi alkalmassági vizsgálat: foglalkozás-egészségügyi orvosi szolgálatnál, üzemorvosnál, mely különbözik az iskolaorvosi vizsgálattól.

 

Képzési dokumentumok:

  • szakmai és vizsgakövetelmény
  • szakmai tantárgyak központi programja
  • foglalkozási napló
  • tanulói munkanapló
  • jelenléti ív
  • munkavédelmi napló