Önbíráskodás egy nyíregyházi kisboltban

 A tulajdonos állítólagos tartozására hivatkozva mintegy ötezer forint értékben tulajdonított el egy nyíregyházi kisboltból egy fiatalember szeszes italokat, cigarettát, csokit és egy öngyújtót hétfőn délután. Az üzletben az eladónő tartózkodott, majd nemsokára megjelent a tulajdonos felesége is.

  A férfi mindkettőjük előtt azzal fenyegetőzött, hogy megöli a tulajt, amennyiben nem rendezi tartozását. A közben értesített rendőrök elfogták a feltételezett tettest, aki taxival próbált meg távozni. Az eltulajdonított áru visszakerült az üzletbe, így anyagi kár nem keletkezett.

A büntetett előéletű 24 éves férfit önbíráskodás megalapozott gyanújával a Nyíregyházi Rendőrkapitányság őrizetbe vette és kezdeményezi előzetes letartóztatását.

A gyanúsított megtagadta a vallomástételt, a bolt tulajdonosa pedig azt mondja; nem is tartozik neki.

 

Önbíráskodás
Btk. 273. §
(1) Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (…)