CATO rendszer a Jósa András Oktatókórházban

Jósa András KórházA Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt., és a Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit KFT. Nyíregyházán mutatta be az újonnan átadott CATO rendszert.

Cato® - a biztonság

(Computer Aided Therapy for Oncology – Számítógép által támogatott onkológiai ellátás)

Magyarországon 2006-ban kezdték meg a cato® rendszerek bevezetését, 8. helyen a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Kft.-ben kerül telepítésre a rendszer. Európa több mint 140 intézményében, egyetemein van használatban.

A cato® olyan átfogó szoftver-megoldás az onkológiai terápia területén, amely a hosszú távú terápiatervezéstől a terápia figyelemmel kísérésén át a citosztatikumok elkészítéséig az összes lépésben támogatást ad.

Az onkológiai gyógyszerek elkészítése és adagolása a legmagasabb fokú  precíziót követelik. A felhasználó  olyan biztonságos szoftvermegoldást keres, amelyik megbízható, rugalmas, és felhasználó-barát.

A kezelő orvosoknak lehetővé teszi a terápiák hosszú távú tervezését. Orvosok és gyógyszerészek egyaránt készíthetnek terápiaprotokollokat, amelyekre később visszanyúlhatnak. Az ápoló személyzet is be van vonva.

A cato® egy, a számítógéphez csatlakoztatott elektronikus mérlegen keresztül irányítja a citosztatikumok elkészítését. A folyamat során a számítógép, mint „asszisztens“ működik és interaktívan vezeti az elkészítőt lépésről-lépésre. Egy szabályos elkészítés alatt a felhasználó részéről nincs szükség egyetlen egy gombnyomásra sem – ezáltal biztosított egy hatékony és gördülékeny munkafolyamat. Ezzel egy időben garantált a kívánt dózishatárok folyamatos ellenőrzése. Leolvasási hibák, és az ezekből eredő hibás adagolások kizárva. A készítmények súlyának azonosítása további biztonságot jelent. A program támogatja a vonalkód-szkennerek használatát is. A keletkezett maradékokat a program számon tartja és a lejáratukig rendelkezésre állítja további elkészítéseknél. A cato® integratív adatbank-koncepciójának köszönhetően nemcsak az elkészítési folyamatok követhetőek és dokumentálhatók, hanem az egyes gyógyszerek tervezése és elrendelése is.

Cél:

    * Összehangolt, minőségbiztosított kemoterápiai ellátás megvalósítása a betegellátásban.
    * Teljes egészében nyomon követhető rendszer létrehozása.
    * Betegbiztonság maximalizálása.
    * Megfelelő betegségben, a megfelelő betegnek a megfelelő terápiát a megfelelő dózisban.

Amit a rendszerről tudni érdemes:

    * Az európai minőségbiztosítási követelményeknek maximális megfelel.
    * Betegre szabott pontos dozírozás.
    * Leletek, diagnózisok, terápiák minden paraméterének rögzítése és visszakereshetősége.
    * Állandóan frissülő OEP által elfogadott protokoll lista.
    * Inkompatibilitásokra figyelmeztet, automatikus testfelszínt számít.
    * A felhasznált ampullák súly szerinti ellenőrzése és az adatok raktározása. A gravimetrikus előállítás automatikus gyártási protokoll alapján történik, a maradék anyagok maximális felhasználási lehetőségével.
    * Számlázási lehetőség osztályra, betegre, betegségre, hatóanyagra vonatkozóan.
    * Megtakarítási lehetőség az előállítás gravimetrikus jellege miatt, túltöltések maximális kihasználása.