Nyíregyházán módosult az általános iskolai felvételi szabályozás

NyíregyházaNyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében tájékoztatom Önöket, hogy az esélyegyenlőség érvényesülésének érdekében módosult az általános iskolai felvételi körzetre vonatkozó szabályozás.

Az új rendszer kialakításával nem sérül a szülő szabad iskolaválasztásának joga, aki szabadon választhat önkormányzati és nem önkormányzati fenntartású iskolák között. A beiskolázásnál minden esetben – elsődlegesen – a szülő igényét fogjuk figyelembe venni. Amennyiben a gyermek a szülő által megjelölt iskolába nem nyer felvételt, úgy a körzetcsoportjába tartozó iskola – a szülő által megjelölt sorrend figyelembevételével – nem tagadhatja meg a tanuló felvételét. Ezzel az intézkedéssel nagyobb biztonságot nyújtunk az iskoláskorú gyermekek beiskolázása során. Nem titkolt szándékunk az, hogy a gyermekekkel és a szülőkkel
megismertessük és megszeretessük a körzetcsoportba tartozó iskolák valamelyikét, elősegítve ezzel közép- illetve hosszútávon a körzetben maradást.

Összegezve: a körzetcsoportok kialakítása a hatályos jogszabályok vonatkozó előírásainak betartására, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek beiskolázása érdekében történik.

A családok iskolaválasztási döntését nagyban segítik:
- szülői értekezletek, tájékozódó beszélgetések az óvodákban
- bemutatkozó foglalkozások az általános iskolákban.

Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy az önkormányzat fenntartásában működő közoktatási intézményekben is biztosított valamilyen tantárgyból/tantárgyakból az emeltszintű oktatás.

Kérem szíves megértésüket.

Tisztelettel

Halkóné dr. Rudolf Éva