Új helyen a babamentő inkubátor Nyíregyházán

Jósa KórházA Jósa András Oktatókórház főbejáratától néhány száz méterre található a babamentő inkubátor, ahol bárki biztonságban otthagyhatja újszülöttjét, ha nem tud gondoskodni róla. A készülék "riasztóval" van ellátva, ha a babát belehelyezik, arról a kórház újszülött részlegén dolgozók azonnal jelzést kapnak.

A kórház területén elindult építkezések miatt a babamentő inkubátor 2011. március 4-től új helyen található. Az életmentő készülék most már az eredeti helytől kétszáz méterrel arrébb, a kórház főbejáratától - a Szent István út felé –balra található. A vezetőség az eddigi gyakorlatot követe olyan lehetőséget keresett, ahol továbbra is inkognitóban helyezhetik el azok a nők a kisbabájukat, akik nem szeretnének tovább gondoskodni a csöppségről.

Azok az anyák, akik bármilyen okból nem tudnak, vagy nem akarnak újszülöttjükről gondoskodni, de teljes inkognitóban szeretnének maradni, a baba inkubátorba helyezésével a gyermek titkos örökbefogadásához adják hozzájárulásukat. Ezt azonban a gyermek hathetes koráig visszavonhatják. Az inkubátorba elhelyezett csecsemő egészségügyi ellátásáról a kórház munkatársai gondoskodnak, az örökbeadást a továbbiakban pedig a gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársai intézik.