Európai Uniós támogatás segítségével újul meg Nyírmada központja

NyírmadaFolytatódik Nyírmada fejlesztése: a településközpont egységesítése – a Kálvin tér és környékének rendezése, valamint a tájház felújítása - után egy valódi belváros kialakítását tűzte ki célul az önkormányzat.

 A 2009-es várossá avatás óta ez a legnagyobb fejlesztés Nyírmadán, ahol egyszerre, egy nagyprojekt keretében újítják fel az önkormányzati és kulturális intézményeket, bővítik és modernizálják a közösségi térnek is használt városi piacot, valamint járdák és térburkolat kiépítésével, sétányok és növények létesítésével élhetőbbé, szebbé teszik a Nyírség peremén fekvő kisvárost.

    * A funkcióbővítő városfejlesztési beruházás egyik fő elemét az új Polgármesteri Hivatal kialakítása alkotja, amelyet a meglévő – elbontásra tervezett – hivatal épülete mögött, a tervezett sétány mellett létesítenek. A teljesen akadálymentesített, földszintes épület térkövezett belső udvarral, s akadálymentes parkoló-férőhelyekkel rendelkezik majd. Az új városházán egy épületen belül lesz elérhető valamennyi polgármesteri hivatali szolgáltatás. A beruházással érintett, beépített összes hasznos alapterület: 539,78 m2, melyből a belső udvar 134,36 m2 alapterületű. A beruházás megvalósítási határideje 2011 augusztusa.

 
    * Új arculatot kap a Művelődési Központ is. Az 1968-ban épült, mára leromlott állapotú létesítményben - kisebb rekonstrukciók kivételével - máig nem történt nagyobb átalakítás. Az integrált településfejlesztési projekt segítségével azonban burkolatjavítást, külső, belső vakolást fognak elvégezni. Az épület teljes gépészeti rendszerét modernizálják, kicserélik a nyílászárókat, illetve az épület külső és belső hőszigetelése is megtörténik. Az átalakítás során épületbe való bejutás és a belső terek használata teljesen akadálymentes lesz. A megújult kulturális centrumot 2011 szeptemberében vehetik birtokba a városlakók.

 
    * A közösségi térként is funkcionáló piac bővítése során 130 négyzetméternyi területet térkő burkolattal raknak le, az elárusítóhelyek pedig faszerkezetű, kerámia cseréppel fedett nyeregtetőt kapnak, amely csatlakoznak a már meglévő tetőrészekhez. A fedett rész alatt új árusító padokat egyaránt elhelyeznek. A piaci projektrészt már 2011 májusában birtokba vehetik az eladók és a vevők.
 

    * Az új épületek közötti megfelelő infrastrukturális kapcsolat elengedhetetlen. A városfejlesztési projekt keretében felújítják az Ady Endre utcai és a Piac (Rákóczi u.) közötti járdaszakaszt. A fejlesztés emellett új járda építését is tartalmazza, amelyet a jelenlegi Polgármesteri Hivatal helyén alakítanak ki; ez az Ady Endre utcától kiindulva egy csatlakozási ponttal biztosít lehetőséget az új polgármesteri hivatal gyalogos megközelítésére. A járó és pihenőfelületek térburkolatot kapnak, de hulladékgyűjtőket, padokat és növényeket telepítenek. Az új járda fizikailag kapcsolódik a megépülő Polgármesteri Hivatalhoz és a hivatal előtt kialakításra kerülő fogadó térhez, egységes térszerkezetet alakítva ki azzal. A tervezett megvalósítási határidő 2011 augusztusa.

 
Az „Integrált településfejlesztés Nyírmadán II.”  című ÉAOP-5.1.1/G-09-2010-0002 kódszámú  projekt összesen 194 600 000 forint összköltséggel, 179 999 461 Ft-os, vissza nem térítendő uniós támogatással, a leghátrányosabb kistérségek felzárkózását támogató pályázati konstrukció keretében valósul meg 2011 novemberére.
 

A támogatási szerződés aláírására 2010. november 11-én került sor. Lezajlott a közbeszerzési eljárás és a kivitelezőkkel is megkötötték a szerződéseket.

A szolgáltatások körének és minőségének növelése, az épített környezet fejlesztése, modern városi funkciókra alkalmassá tétele hozzájárul a helyi és kistérségi lakosság életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és ezáltal a település és térsége tőkevonzó, GDP termelő képességének növekedéséhez is.

A fejlesztések hatásaként egy korszerű közszolgáltatásokat és közösségi élettereket biztosító, élhető európai belváros alakul ki Nyírmadán.