Nyíregyháza március havi adóbevételei

Nyíegyháza2 milliárd 888 millió  325 ezer forint – ez volt az a tervezett bevétel, amelyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2011. március havára előirányzott helyi adóbevételekből (helyi iparűzési adó, építményadó, idegenforgalmi adó, késedelmi pótlék és bírság), gépjárműadóból, talajterhelési díjból, valamint termőföld bérbeadásából származó jövedelemadó beszedéséből.  

Az adóbevételek tervezése során a várható összegek mértékét az önkormányzat az optimizmus jegyében, azonban a realitás talaján állapította meg, bízva a város közigazgatási területén tevékenységet folytató vállalkozók, vállalkozások, valamint a városlakók törvénytisztelő és áldozatkész, odaadó felelősségtudatában.

A nyíregyházi adófizető polgárok, cégvezetők jogkövető magatartásának köszönhetően önkormányzatunk adóbevételei meghaladták a 3 milliárd forint feletti bevételhatárt, amelynek következtében a március hónapra előirányzott bevételek 105,5 százalékban teljesültek. 

Ezen teljesülési százalék meghaladja a 2010-es adóév március havában teljesült adóbevételi százalékokat, így önkormányzatunk gazdálkodása stabilan és jól tervezhetően alakul. 2011. évi tervezett adóbevételünk 7 milliárd 72 millió 990 ezer forint. Ez 2011. március havában 44,5 százalékban már teljesült. A helyi iparűzési adónem tekintetében az éves előíráshoz képest 43,6 százalék, az építményadó vonatkozásában 48,9 százalék, gépjárműadó esetében pedig 43,5 százalék a teljesítettség. Ezen mutatók kellően alátámasztják azt a felelősségteljes, valamint a városért tenni akaró adózói magatartást, amelynek következtében 3 milliárd 147 millió 28 ezer forint realizálódott 2011. első negyedévében Nyíregyháza Megyei Jogú Város költségvetésében, adóbevétel jogcímén.

A 2011. március 15-ével esedékessé vált, úgy nevezett első félévi adófizetési kötelezettségek teljesítését követően kerül sor az önkéntes teljesítést elmulasztó adózókkal szembeni eljárások megindítására, amely során az adóosztály minden dolgozója részt vállal a bevételek beszedésében. 

Nyíregyházán 41.752 adóalanynak kellett 2011. márciusában adófizetési kötelezettséget teljesíteni. Az adóalanyok közel 80 százaléka teljesítette adózói kötelezettségét a törvényben előírt határidőben, amely országos szinten is kiemelkedőnek mondható. Mindez köszönhető a nyíregyházi polgárok és vállalkozók lojalitásának, valamint annak a partneri viszonynak, amelyet az adóosztály ápol és még inkább erősíteni igyekszik ügyfeleivel.

Városunk vezetése ezúton is megköszöni mindazon adózóknak, akik részt vállaltak a közös teherviselésben, még a mostani, rendkívül nehéz gazdasági helyzetben is, hogy teljesítették adózói kötelezettségüket és elősegítik Nyíregyháza gazdasági stabilitását. Nyíregyháza polgármestere postai úton juttatta el köszönő sorait a megyeszékhely 100 legnagyobb adófizetőjének, amelyben méltatja az adózók köztehervállalását, köszönetet mond felelősségtudatukért és egyben elismerését fejezi ki. Önkormányzatunk a napokban határozott arról is, hogy díjjal jutalmazza a legnagyobb adófizető nyíregyházi vállalkozást és az adókötelezettségének leghamarabb eleget tevő polgárát.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere a Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft. részére Nyíregyházán a 2011-es adóév I. félévében, mint a legnagyobb helyi (100 %-ban nyíregyházi tulajdonú) adózónak elismerő oklevelet adományozott. Az elismerést Petró Attila ügyvezető igazgató vette át, a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármestere elismerő oklevéllel jutalmazta azt az egyéni vállalkozót is, aki Nyíregyházán a 2011-es adóév I. félévében az adófizetési kötelezettségének leghamarabb tett eleget. Az elismerést – a vállalkozó egyéb elfoglaltsága miatt – postai úton juttatja el az önkormányzat a címzettnek.