A Zumba mindenkiben benne van, csak még nem tud róla

A Zumba mindenkiben benne van, csak még nem tud róla Május 1-jén, Majális nap volt a Bujtosi Városligetben. Hűvös, esős idő volt, de az idő sem vette el a kedvemet célom elérése végett. Minden egyes fellépő színvonalas műsorral szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. Az elszántságom oka mégis a fellépők között keresendő, mégpedig egy női csoport volt, a nevük ZUMBA.

Töredelmesen be kell vallanom, hogy a ligetben láttam őket először, hallani meg most hallottam róluk. Így azt gondoltam, én szeretném megismerni őket, ők meg bemutatkoznak nem csak nekem, hanem a lap olvasójának is.
 
Nagy Ildikó, Bakos Tímea Zumba táncosok és Lesch Zsófia a Zumba alapítójával, oktatójával beszélgettünk.
 
 
 
Tartozom nektek egy igazsággal, én még nem hallottam rólatok. Mi az a Zumba? Mikor, hol alakult a csoport? Nagyon újak vagytok?
-L.Zsófia. Én most már nem mondanám, hogy nagyon újak lennénk, mert Magyarországon, Budapesten az első Zumba csoport 2009-ben, itt Nyíregyházán pedig 2010 elején alakult a csoport. Itt Nyíregyházán először szokatlan volt, mert sokan még maga a szónak a fogalmát sem értették/értik meg. Pedig nagyon egyszerű az egész. A latin tánc és az aerobikkal párosult sportról van szó, ami Columbiából jött hozzánk. Columbiában amúgy az 1990-es években alakult.
 
A Zumba mindenkiben benne van, csak még nem tud róla
 
Hogyan alapítottad meg itt Nyíregyházán? Milyen volt a fogadtatás? Voltak segítőid?
Van egy Bernadett nevű hölgy ismerősöm, akinek a húga Floridában járt és ő ott ismerkedett meg ezzel a sporttal. Tőlük tanultam meg mindent. Én mindig egy „sportember” voltam az aerobik az életem része volt, s marad is. Először az óráimon a lányok/asszonyok csak néztek, de mikor a zene elindult és én bemutattam a gyakorlatokat, akkor mindenki elengedte magát. Segítőim ez a két hölgy volt most már több ember is van.
 
 
Ahogy végig nézem a „lányokat”, kellemes csalódás ért engem. Én nem vagyok egy manöken alkat és a csoportban is látok egy hozzám hasonlót. Tímea, te miért lettél Zumba táncos?
-Örülök, hogy kellemesen csalódtál! Tudod, borzasztó nagy hazugság lenne az, ha azt mondanám, hogy nem a kíváncsiság. Először azért, mert fogyni akartam, utána jött a kíváncsiság. Most már más okból. Képzeld, ezt a sportot nem tudom abba hagyni! Jól van, na azért fogytam is. Bő tíz kilóval vagyok könnyebb és ezt egy év alatt értem el. Az első órán nagyon féltem, mert azt hittem, hogy mindenki engem néz vagy engem fog „cikizni” az alakom miatt. Zsófi ezt olyan frappánsan megoldotta. Legyűrtem a gátlásaimat, mert Zsófi a kezdetektől fogva úgy kezelte a csoportot, mint egy nagycsaládot. 
 
 
 
 
Tímea, gondolom a kalóriákat az óra végén este nyolc után már nagyon „lerázod” magadról. Nem vagy nagyon éhes utána?
-Van amikor igen, van amikor nem. Én úgy gondolom a mértékletesség a lényeg. Ha én haza megyek és csak salátát fogok enni, akkor megeszem. Ha a vizet kívánom, akkor azt fogok inni. Most én nem akarok mindenkit arra rábeszélni, hogy vacsorára bő zsíros „kaját” egyen. Mindenkit a szíve indítsa. Az biztos, hogy én a Zumba után nem eszem. Fejben kell eldönteni mindent.
 
 
Ildikó, te rólad már nem mondanám, hogy moletten vagy csinos. Mégis itt vagy a lányok között. Miért?
-Megfogsz lepődni, hogy miért.Az orvosom javasolta. Megmondta, válasszak egy sportot. Számomra a Zumba volt a „nyerő”. Annyi mindent próbáltam, de a műtétek „közbe szóltak”. Most meg jól érzem magam. Kiegyensúlyozott vagyok, a melankolikus időszakok sem gyakoriak, pozitív szemlélet dominál.
 
 
Ha nincs óra, betesztek odahaza egy DVD-ét vagy CD-ét és úgy tornáztok? Tudjátok úgy, mint anno Jane Fonda csinálta?
-L.Zs. Á, ez nem így működik. Igaz, hogy nekem, mint oktatónak vannak CD-lemezeim meg tematikus DVD-lemezeim, de mégsem úgy működik. Ez olyan, mint a disco. A Zumba javítja az állóképességet, minden fizikai hatást, cardio fitneszedzést, sok pozitív hatás visszajelzést. Ezért is nem tudod abba hagyni, annyira más jellegű mozgásforma. Tudod, a Zumba mindenkiben benne van, csak még nem tud róla. Ott lappang a férfiakban is.
 
 
Úgy érzem ez egy célzás volt a férfiak felé. Őket is várod a „csapatban”?
-L.Zs. De még mennyire! Budapesten már járnak fiúk.
 
 
Szóval, hölgyeim és uraim! Most már Nyíregyházán is Zumba „őrület” van! Van, aki azért mert fogyni akar, van aki azért mert sportolni akar. Legyen bármilyen ok. Egy a lényeg: „jól akarom érezni magam a bőrömben”! Nem igaz?
                                                                                             
 
Hajzer Andrea
                                                               Biztor Modern Oktatási Stúdió Médiahallgatója