Kisfóka született a látogatók előtt Nyíregyházán! - Videóval!

fókaA több mint 150 éves magyar állatkerti történelemben most először számolhatunk be kis fóka születéséről.2011 július 19-én 14.15 perckor 10kg-os testsúllyal látta meg a napvilágot a Nyíregyházi Állatpark borjúfóka bébije!

A 10 éves fóka mama 10.5 hónapnyi vemhesség után hozta világra a kicsit s az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli a csöppséget. A születésnek különös bája hogy a rendkívül szelíd fóka mama mindezt a vendégek előtt vitte véghez. Se ő sem a fóka bébi nem zavartatta magát a látogatóktól, akik olyan élményben részesültek, mely csak keveseknek adatik, így tátott szájjal nézték végig az egyébként problémamentesen és gyorsan lezajló születést. Az egyik látogató kamerájával végig dokumentálta az eseményt.
 
Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz-hiszen testük áramvonalas, orrnyílásai zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak-, elléskor mégis a partra kell jönniük.

  A kicsi –bár a szárazföldön jött a világra - születése után 2 órával már követte mamáját a vízben s otthonosan mozgott az ismeretlen közegben.

fóka

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.

fóka

A kicsit az első 6 hétben szoptatni fogja az anyja s mivel a tehéntejnél 12-13x zsírosabb tejjel fog táplálkozni a szoptatási időszak végére a bébi súly a duplájára fog nőni, míg a hossza nem fog változni.