A PegazusTv alkotótábora Tiszalökön

A PegazusTv alkotótábora TiszalökönA nyíregyházi PegazusTv Média és Oktató Kft. médiatanulói (alkalmazott fotográfusok és újságírók) az iskolai időszakot máris munkával – no, azért nem munkatáborral - , hanem egy vidám és tartalmas alkotótáborral kezdhették.

Vendéglátójuk, a Tiszalöki Ifjúsági Ház és Panzió – Kiss Éva ügyvezető asszony és minden munkatársa -, mindent megtett a tábor sikeréért. Hiszen mi kell a művészi alkotáshoz? Például könnyű megközelíthetőség. Tiszalök Nyíregyházától nyugatra, Tiszavasváritól északra található, legegyszerűbb a megyeszékhelyről indulva a 36-os úton Nagycserkeszig autózni, és ott Tamásbokor, Kisfástanya felé elfordulni.

Nem kell aggódnunk, bár tanyákról szóltunk, az út jónak mondható. Talán éppen, mert nem sztráda, így nem is koptatja napjában ezernyi kocsi.




A másik helyrajzi pozitívum, hogy nem csupán Tiszalök, hanem a mondott Tiszalöki Ifjúsági Ház és Panzió is a Tiszánál van. A városka főutcája a Kossuth Lajos utca, onnan egy ugrás – gyalog is pár perc a központból – a Hősök tere 7/a., vagyis a panzió. Innen meg szintúgy egy rövidke, vacsora után éppen ajánlatos, pocaklevezető gyalogtúrányi út a folyó árterülete, a lemenő nap fényétől aranyló morotvatavak.
És maga a szállás. Hiszen az alkotáshoz nyugalom kell: a kakas reggel átszól a szomszédból, kutyus felel rá a lelkészlakból… de amúgy körülölel a teljes „falusias” csend, és nyugodtság.


 

 

A háromszintes panzióépület, ahogy megtudtuk 2004-re készült el. Tehát 7 éves, de
minden szegletén látszik a folyamatos gondozás, odafigyelés. 2 ágyas, intimebb szobáktól a nagycsapatos szobákig minden igényt kielégítő hálóhelyek, amelyek mindegyikében kényelmes méretű fürdőszoba található. Sőt, ha a csapatban mozgáskorlátozott társ is van, ott a lift, hogy ők is az emeleten, barátaikkal együtt lehessenek, és a küszöb nélküli ajtók, kapaszkodós mellékhelyiségek szolgálják kényelmük.


 

 

 

 

Azt, hogy makulátlan tisztaság van, azt hiszem, mondanunk sem kell. Reggeli-ebéd-vacsora rendelésére is lehetőség van, mindez olcsó, és helybe hozzák egy közeli étteremből. De aki maga akar főzni, az alkosson eme téren is teljes nyugodtan. Bent konyha, odakint a panzióparkban pedig hangulatos grillező, szalonnasütő várja a tábortűz- gyújtogatókat.

A Tiszalöki Ifjúsági Ház és Panzió a református egyház fenntartásában áll, de nehogy egy ateista megrettenjen, nincs napi, se heti istentisztelet. Bár, aki templomba kíván menni, az Isten háza nincs messze. De elég ennyit a „reklámból”, oda kell menni, meg kell nézni! Annak, aki nem tud egyből kocsiba pattanni, buszra-vonatra szállni, vagy kalandosként bicikli nyergébe, készítettünk néhány képet a panzióról, a városról – ahol Csontváry gyógyszerészsegédkedett – és persze a tájról.

 

 

 

A PegazusTv jövő évre nem ilyen iskolai, hanem bárki számára nyitott fotós-videós alkotótábort szervez a helyszínre.


(A táborról fotó-videóklipp is készült, amelyet hamarosan bemutatunk.)


http://www.pegazustv.hu