Szezonvégi ellenőrzések, most még csak figyelemfelhívó jelleggel

nyíregyháza Nyíregyházán idegenforgalmi adót kell fizetnie annak, aki a város területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát eltölt. A Polgármesteri Hivatal Adóosztályának munkatársai a napokban szezonvégi ellenőrzés keretében igyekeznek felhívni a szállásadók figyelmét a jogkövető magatartásra.

 Ugyanis az idegenforgalmi adót a szállásadó köteles beszedni az itt tartózkodó vendégektől és a beszedést követő hó 15. napjáig befizetni az önkormányzati adóhatósághoz.

A turizmus, az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztése kiemelt célja a városvezetésnek. Az idegenforgalom fellendülésével párhuzamosan lehetnek olyan szállásadók, akiknek ez idáig elkerülte a figyelmét az idegenforgalmi adóval kapcsolatos adókötelezettség, ezért az ellenőrzés során az érintettek tájékoztatást kapnak arról, hogyan, miként teljesíthetik azt. A most folyó ellenőrzés előfutára a 2012-es idegenforgalmi szezonban folytatódó ellenőrzéseknek, ezért az Adóosztály már most kér minden szállásadót, beleértve a magánszállásadókat is, hogy a bejelentkezéssel, bevallással, kapcsolatos esetleges mulasztásukat mielőbb pótolják. 

Az idegenforgalmi adó  megfizetése azért is fontos Városunknak, mert annak minden 1 Ft-ja után + 1,50 Ft állami támogatás kap az önkormányzatunk, amely támogatást a város idegenforgalmi fejlesztéseihez, Nyíregyházát népszerűsítő turisztikai kampányokhoz  használunk fel.

Bevallást kell benyújtani

Az önkormányzat erőfeszítéseinek következtében számos új értékkel, szórakozási és pihenési lehetőséggel gazdagodott városunk. E fejlődés hatást gyakorol a turizmusra, így az eltöltött vendégéjszakák számára is.

A Polgármesteri Hivatal a napokban segítő szándékkal szezonvégi ellenőrzés keretében igyekszik felhívni a szállásadók figyelmét a jogkövető magatartásra. Nyíregyháza MJV Közgyűlésének az idegenforgalmi adóról szóló 15/2003 (III. 27.) számú rendelete alapján idegenforgalmi adót kell fizetnie annak, aki Nyíregyháza Megyei Jogú Város területén nem állandó lakosként legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az idegenforgalmi adót a szállásadó, közvetítésre jogosult szerv, személy köteles beszedni az itt tartózkodó vendégektől és a beszedést követő  hó 15. napjáig befizetni az önkormányzati adóhatósághoz. A beszedett és befizetett idegenforgalmi adóról a beszedésre kötelezett havi bevallást köteles benyújtani legkésőbb a beszedést követő hó 15-ig. 

A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles bevallani és megfizetni, ha annak beszedését elmulasztotta!

Az idegenforgalmi adó  összege szezontól függetlenül

2011-ben Nyíregyháza egész területén

300 Ft/fő/vendégéjszaka

Az ellenőrzés elsődleges célja nem a szankcionálás, hanem a prevenció, a szállásadók figyelmének felhívása, segítése az idegenforgalmi adóval kapcsolatos bejelentkezési, bevallási, dokumentációs kötelezettségeik szabályszerű teljesítése érdekében. 

A bejelentkezési és bevallási nyomtatványok, részletes tájékoztatók, ügyleírások letölthetők a www.nyirhalo.hu internetes honlap - Letölthető adatlapok/ Adóügyek - elérési útvonalról.

A felmerülő további kérdésekkel kapcsolatosan az Adóosztály kollégái állnak szíves rendelkezésére minden érdeklő