Arany Hangya Díj 2011

Nyíregyháza Október 21-én Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Arany Hangya Díj 2011. évi Önkormányzati hulladékgazdálkodás kategóriájának I. helyezettje – 25 város közül - Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata lett. 

 Az 1 millió forintos fődíjat és az Arany Hangya vándordíjat Kósa Tímea alpolgármester asszony és Petró Árpád, a THG Kft. ügyvezetője vették át október 20-án Budapesten, a Hulladékgazdálkodási Nap elnevezésű nemzetközi konferencián. 

A Tanzer Consulting Kft. által 2011-ben is meghirdetett Arany Hangya Díj célja a hulladékgazdálkodás területén kiemelkedő tevékenységet folytató települési önkormányzatok, önkormányzati társulások és felsőoktatásban tanuló diákok kitüntetése, jutalmazása.  

Az Arany Hangya Díj lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, azok szervezeteinek a hulladékgyűjtés és kezelés területén elért eredményeik elismerésére valamint az egyetemi, főiskolai tanulmányait végző diákoknak a hulladékgazdálkodás területén való továbbfejlődésre.  

Az Arany Hangya Díjat az Önkormányzati hulladékgazdálkodás (Fődíj: 1.000.000 – Ft - Arany Hangya vándordíjjal) és a Regionális hulladékgazdálkodási rendszerek kategóriában (A díj egy szakmai elismerés, mely lehetőséget biztosít a rendszer működtetői számára tevékenységük megismertetésre a szakmai közönséggel) és Egyetemi tanulmányi díj kategóriában (Innovatív megoldások a hulladékgazdálkodás területén, Fődíj: 100.000 Ft) hirdették meg. 

 

Az Arany Hangya Díj 2011. évi Önkormányzati kategória helyezettjei: 

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

Budakalász Város Önkormányzata

Szentes Város Önkormányzata

 

Kósa Tímea alpolgármester asszony bejelentette, hogy Nyíregyháza MJV Önkormányzata az 1 millió forintos fődíjat környezetvédelmi célra fogja felhasználni. Ezen belül, a környezettudatos nevelés jegyében vetélkedőt szerveznek óvodások és általános iskolások számára.

 

A nyíregyházi díjnyertes pályázati program tartalmi elemei 

Projekt címe: Szerves hulladék lerakásának csökkentése, komposztálási program

 

A projekt célja, a lakosságnál keletkező növényi eredetű bomló szerves anyag elkülönítetten történő kezelésének továbbfejlesztése. 

 

A biológiai úton lebomló szerves anyagú hulladék közül elsősorban a települési hulladékban megjelenő biohulladék (konyhai szerves hulladék, kerti és közterületi növényi hulladék), valamint a papír lerakását kell fokozatosan csökkenteni. E célok más módon történő kezelése, de elsősorban hasznosítása lehet csak a megoldás.

 

Ahhoz, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2014. július 1. napjáig 35%-ra csökkenjen a lerakásra kerülő bomló szervesanyag-tartalom, szükséges a biohulladék elkülönítetten történő begyűjtésének továbbfejlesztése. A településeken a házi komposztáló bevezetésével lényegesen csökkenthető a növényi eredetű bomló szerves anyag hulladék mennyisége. A rendszer bevezetésével ezen hulladékmennyiség nem kerül a települési szilárd hulladékokkal együtt lerakásra, ezáltal el lehet érni, hogy a szervesanyag tartalom 15 tömeg %-ra csökkenjen. 

 

Projekt címe: A kommunális hulladékok mennyiségének lecsökkentése, a környezetvédelmi oktatás, szemléletformálás segítségével

 

A projekt célja, a kommunális hulladék mennyiségének lecsökkentése a szelektív hulladékgyűjtés segítéségével (szelektív hulladékgyűjtési rendszer hatékonyságának növelése, szelektív hulladékgyűjtésben résztvevők arányának növelése, lakossági szemléletformálás). 

Nyíregyháza MJV a hulladékgazdálkodással, a szelektív hulladékgyűjtéssel és a lakossági szemléletformálással kapcsolatos intézkedéseivel az egész megye és a régió hulladékgazdálkodásának meghatározó  szereplője.

 

A régióban kiemelkedő jelentőségű regionális hulladékbegyűjtő és hulladékgazdálkodási rendszer működik.

 

A projekt eredményeként erősödik a lakosság környezti felelőségtudata, mely a fenntartható  fejlődés kulcsa. A projekt a lakosság szemléletformálásának köszönhetően önmagát generálja, hiszen az értékesített újrahasznosítható hulladékok anyagi bevételt biztosítanak a porjekt további üzemeltetéséhez.

 

A szelektív hulladék gyűjtése megkíméli a természt erőforrásait, biztosítja azokat a jövő generációja számára.

 

A szelektív hulladékgyűjtés eredményeként lecsökken a kommunális hulladék mennyisége, ami hozzájárul az egészséges életkörülmények kialakításához. 

 

A projekt gazdasági hatása:

 

A kommunális hulladék mennyiségének csökkentése kevesebb települési szilárdhulladék ártalmatlanítását teszi szükségessé.

A szelektív hulladék értékesítése többletbevétlet eredményezhet.

Csökken a lakosság által fizetendő hulladékkezelési díj.

 

Továbbfejlesztési lehetőségek:

 

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeinek kiterjesztése a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számának növelésével, a házhoz menő zsákos szelektív hulladékgyűjtésbe, valamint a biohulladék gyűjtésbe bevont háztartások számának növelése.

Valamennyi oktatási – nevelési és egyéb önkormányzati intézmény számára szelektív hulladékgyűjtő edények és műanyaghulladék tömörítő berendezések kihelyezése.

Többházas városrészeken szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezése a társasházak saját használatára.

Környezettudatos szemléletformáló programok szervezése a 14-22 éves korosztály részére.

 

Háttér:

 

A TC Environ-Management Hungary Kft. első alkalommal 2008-ban szervezete meg a Hulladékgazdálkodási Nap nemzetközi konferenciát. A rendezvény sikerére való tekintettel a konferencia immár hagyománnyá vált. A 2009. évi rendezvény egy díjátadással bővült: első alkalommal került kiosztásra az Arany Hangya hulladékgazdálkodási díj.

 

A „Hulladékgazdálkodási Nap” célja platformot biztosítani a környezetvédelemben és hulladékgazdálkodásban érdekelt vállalkozások és intézmények számára eszmecserére és szakmai tapasztalatcserére.

 

A 2011. évi konferencián megvitatásra kerültek a hazai hulladékgazdálkodás aktuális kérdései. Ugyanakkor a résztvevők betekintést nyertek a szomszédos országok hulladékgazdálkodással kapcsolatos tevékenységébe is.

 

A települési szilárd hulladék kezelése az Európai Unió tagállamaiban, így hazánkban is komoly feladatot jelentő, kivétel nélkül minden állampolgárt érintő jelenség, megoldandó feladat. A hulladékgyűjtési és feldolgozási technológiák folyamatosan fejlődnek, ezáltal is kihívások elé állítva az egyes országokat: melyik módját válasszák a hulladék lehető legkorszerűbb feldolgozásának. Ennek következtében meglehetősen színes kép alakult ki az egyes országok hulladék feldolgozási módszereinek folyamatában. Másik jelentős kérdés a képződő hasznosítható hulladékok életútjának követése, koordinálása a kibocsátástól az új termékig – az elmúlt években az unión belül több féle modell született a kezelést koordináló feladat megoldására. Az előadások európai kitekintéssel ismertetik a környező országok megoldásait, tapasztalatait. Magyarország hulladékgazdálkodása jelentős változások előtt áll - a készülő Országos Gyűjtési és Hasznosítási Terv megvalósíthatóságáról szóló előadás minden bizonnyal választ fog adni számos kérdésre, bizonytalanságra.

 

Az “Arany Hangya” – a szorgalom, az ötletesség, a kollektív munka, a szervezettség, az energia és az alkotókészség szimbóluma. A Tanzer Consulting Kft. 2011-ben is meghírdette az Arany Hangya Díjat, melynek célja a környezetvédelmi kiválóság elismerésére a szelektív hulladékgazdálkodás területén a települési önkormányzatoknak. 

Hazánkban a szelektív hulladékbegyűjtés és hasznosítás szereplői között (begyűjtő, hasznosító, hatóság, egyesület, stb.) jelentős sikerek születtek és születnek. A települési Önkormányzatok szembesülnek közvetlenül a lakosság problémáival, igényeivel, egy tisztább lakóhely és környezet biztosításának nehézségeivel. A kommunális hulladék begyűjtését szakszerű tárolásnak, újrahasznosításnak és kezelésenek kell követnie. A technológiai fejlesztések, a lakossági tájékoztatás a települési Önkormányzat feladata. 

Az Arany Hangya Díj lehetőséget ad a települési Önkormányzatoknak a hulladékok szakszerű és eredményes kezelésének elismerésére. A díj a szelektív hulladékgyűjtést, a környezeti szemléletformálást, valamint a hulladékgazdálkodás területén megvalósult vagy folyamatban levő innovatív projekteket támogatja.