FIGYELEM!GYAKORLAT! FIGYELEM!

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2011. november 21-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésével, országos lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlattal egybekötött országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlat levezetésére kerül sor.

 

      A gyakorlat első részében, az országos lakossági riasztó és tájékoztató gyakorlat keretében a hivatásos katasztrófavédelmi szerv közérdekű közleményeinek ismertetése történik a jelentősebb médiaszolgáltatók bevonásával.

 

      A gyakorlat második részében, az országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlat keretében, a megyében Csenger, Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Nagykálló, Nyírbátor, Nyíregyháza, Tiszavasvári, Vásárosnamény, Nyírmada és Záhony településeken mozgósításra kerülnek az előzetesen felhívással megjelenésre kötelezett gyorsreagálású polgári védelmi szervezetek (kb. 500 fő).

 

     A gyakorlat keretében, a koraesti órákban, a fenti településeken (Nyírmada kivételével) működésbe hozzák a lakossági riasztó eszközöket (szirénákat).

 

     A lakosság körében ne okozzon pánikot a „morgató”, csökkentett üzemű próbajelzést leadó sziréna, illetve ha a településen katasztrófavédelmi gépjárművek jelenlétét észlelik.

 

     A gyakorlat ideje alatt a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetével együttműködve, egész napos önkéntes véradást szervezünk Nyíregyháza és Fehérgyarmat véradó állomásokon 08.00-15.00-ig, illetve Nyíregyháza, Fehérgyarmat és Nyírmada Polgármesteri Hivatalokban 15.00-20.00-ig.

 

     Az önkéntes véradáson a mozgósított polgári védelmi szervezetbe beosztottakon kívül, minden 18 és 60 év közötti életkorú állampolgárt hívunk és várunk, aki segíteni tud a beteg, ápolásra szoruló és műtétre váró embertársainknak.

 

     A gyakorlat nem valós eseményeken alapszik, hanem fiktív, kitalált katasztrófahelyzeten.

 

     A nem mozgósított lakosságnak a médiákon keresztül leadott közlemények figyelmes meghallgatásán és az önkéntes véradáson történő részvételen kívül nincs más teendője.

 

     A feladat fontosságára való tekintettel kérem a lakosság megértését és a gyakorlathoz történő fegyelmezett hozzáállását.   

 

 

     Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság