Véget ért a 11 hónapos erdészeti közmunkaprogram

 Véget ért a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. 11 hónapos közmunkaprogramja: január 17. és december 15. között átlagosan 465 állástalan dolgozott az észak-kelet-magyarországi erdőkben. 

 A program teljes költségvetése 689 millió forint volt, a közel 614 millió forint állami támogatást az erdőgazdaság 75 millió forintos saját ereje egészítette ki. A programhoz képzés is társult, 23-an motorfűrész-kezelő, 24-en pedig erdőművelő szakképesítést szereztek, így javítva saját esélyeiket a munkaerőpiacon. Összességében elmondható, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye 73 településéről kerültek ki a közmunkások  – ismertette a foglalkoztatás legfontosabb adatait Szalacsi Árpád, vezérigazgató.  

 

A programban dolgozók 600 ezer óránál több időt töltöttek általános erdőművelői munkákkal. Ezen belül az ápolási (sorkapálás, sorkaszálás, egyszálrametszés, sarjleverés) és az erdősítési munkák jelentették a legfontosabb foglalkoztatási feladatokat. 38 ezer órában hulladékot és szemetet gyűjtöttek a közmunkások, s 145 kilométer erdészeti feltáróút, turistaút és tanösvény karbantartásán vannak túl. 420 hektáron akácosokat és nyárosokat nyestek, több mint 360 hektáron pedig vágástakarítást végeztek. Ezeken kívül a közjóléti eszközök (erdei játszóterek, padok, kerítések) felújításában, karbantartásában is tevékeny részt vállaltak. 

 

A társaság a tervek szerint a jövő évi közmunkaprogramban is szerepet vállal, ráadásul az ideinél nagyobb létszámmal. 2012-ben mintegy 650 közmunkás foglalkoztatását tervezi a NYÍRERDŐ Zrt. – mondta a vezérigazgató.