Tanári kompetenciák Európában

 A Nyíregyházi Főiskola és a Szatmár megyei Consult Scolari a tanári kompetenciák fejlesztésére pályázatot nyert el a határokon átnyúló együttműködés keretében. 

 

 Az (EPROCOM) „Tanári kompetenciák Európában” című program megvalósításához a két felsőoktatási intézmény oktatói olyan tematikákat dolgoztak ki a tanító és tanárképzés számára, amelyek a jelenlegi oktatási kínálatban nem szerepelnek. Ezeket pedagógus továbbképzés keretében terjesztettük el a két megyében.

 

A pályázat célcsoportjai: pedagógusképző felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók, tanítók, tanárok, mentorok és diákok.

 

A Szatmár megyei pedagógusok - óvodapedagógusok, tanítók, tanárok - 8-30 órás tréningeken, előadásokon vehettek részt az alábbi témakörökben: Cigány/roma kultúra, Iskolai konfliktushelyzetek kezelése, Mentálhigiéné a gyakorlatban, Az osztálytermi módszertani kultúra megújítása (ezen belül a kooperatív tanulás, projektoktatás, differenciált oktatás, tanulásmódszertan, konstruktív tanulás), Tehetséggondozás, Zenei nevelés, Hátrányos helyzetűek integrálása, oktatása, nevelése és Környezeti nevelés. Az említett képzéseket a Nyíregyházi Főiskola oktatói tartották meg első lépésben 20 mentor tanárnak, így a második fordulóban a kiképzett mentorok adták tovább az elsajátított ismereteket 210 Szatmár megyei pedagógusnak.

 

A szatmárnémeti képzésekkel párhuzamosan a nyíregyházi főiskolai tanárok is képzéseken vettek részt, melyeket a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatának oktatói tartottak meg Erdélyi magyar irodalom, Multikulturalitás, Kétnyelvűség és Drámapedagógia témaköreiben. A második fordulóban a kiképzett oktatók adták tovább az ismereteket 4 órás képzések keretében 310 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei pedagógusnak.