Gúthi dámokat vittek Oroszországba a Nyírerdőtől

Nyolcvan dámszarvast vásárolt egy oroszországi, kalugai vadásztársaság a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt-től. A dámok hosszú utat tettek meg: Szlovákián, Lengyelországon és Fehéroroszországon keresztül, 2,5 napos utazást követően érkeztek meg a célállomásra. 

 

 
 
Olyan speciálisan kialakított, kétszintes állatszállítón vitték a szarvasokat, amin etetésre és itatásra egyaránt van lehetőség.
 
A tranzakcióról februárban, a moszkvai Vadászat, horgászat, pihenés – 2012 tavasz elnevezésű kiállításon született megállapodás, ahol a magyar állami erdőgazdaságok mutatkoztak be. A szarvasokat szaporításra vásárolta meg az oroszországi partner. A harminc hím-, és ötven nőivarú egyedet a Gúthi Erdészet területén fogták be, öt csoportban tartották őket a szállításig. Az állomány vegyes korú, a többi között vannak benne például 4-6 éves bikák és egyéves borjak is. A szükséges vizsgálatok elvégzésére még Oroszországból is érkeztek állatorvosok. Nagyon komoly munkát jelentett a szállítás megszervezése és előkészítése, az engedélyek beszerzéséhez pedig a Vidékfejlesztési Minisztériumtól segítséget is kaptunk. Reméljük, hogy a most eladott szarvasoknak köszönhetően még többen megismerik Gúth nevét, és növekszik nálunk az orosz vendégvadászok száma. Bízunk abban, hogy egy hosszú távú üzleti kapcsolat első állomásán vagyunk túl. Szeretnénk, ha más vadfajokból is vásárolnának hasonló céllal, hiszen Magyarország mindig is híres volt kimagasló genetikai értékű vadállományáról – fogalmazott Szalacsi Árpád, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója. 
 
Gúth nemcsak a két dámbika-világrekordról nevezetes, hanem arról is, hogy ez az egyetlen vadászterület a világon, amely kétszer érdemelte ki a CIC, a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az itt folyó szakmai munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és a természetvédelem összehangolását tisztelték meg az elismerésekkel.