Nyíregyházi hulladékkommandó

A 2004. június 22-én megalakított Hulladék-kommandó előzménye az a Hulladékgazdálkodási Kerekasztal, amely Nyíregyházán 2004 februárjában indult meg a hulladékgazdálkodásban érintett felek részvételével. 

 

A Kerekasztal első közös kampányát 2004 tavaszán bonyolította le „Nem bántja a szemét?!” címmel, melynek keretében számos illegális hulladéklerakó került felszámolásra a város területén.
 
A lerakók felszámolása azonban csak orvoslása a problémáknak, ennél célravezetőbb megfékezni, visszaszorítani a hulladék illegális elhelyezését.
 
A következő lépés a Nyíregyházi Hulladék-kommandó megalakítása volt, amelyben a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Közterület-felügyelet, Nyíregyházi NYÍRVV. Nonprofit Kft-n belül működő Mezőőri Szolgálat, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság, és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület vállalt szerepet. A kommandó munkájában segítséget nyújt a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Polgármesteri Hivatal Építési Osztálya. Az együttműködési megállapodást 2005. május 9-én írták alá az együttműködő szervezetek.
 
A cél a figyelemfelkeltés mellett az illegálisan szemetelők személyének kiderítése, tetten érése és az illegálisan lerakott szemét eltakaríttatása. A kommandó rendszeresen, időközönként tart közös ellenőrzéseket, ugyanakkor a résztvevő szervezetek külön-külön is folyamatosan figyelik a kritikusabb területeket, illetve lakossági bejelentések esetén soron kívül intézkednek.
 
 
A kommandó alapvető célkitűzései:
 
1./ Nyíregyháza területén a környezet tisztaságának, és elhagyott hulladéktól való mentességének biztosítása, a rend megőrzése és fenntartása.
2./ Az illegális hulladéklerakás megfékezése érdekében létrehozott hulladék-kommandó további működtetése, a hatékonyság-eredményesség fokozása.
3./ A hulladék-kommandó módszertanának, tapasztalatainak továbbadása, annak elősegítése, hogy az ország minél több településén hozzanak létre hasonló szervezetet és az eredményesen működjön, hosszú távon a hatósági intézkedés gördülékenyebbé váljon.
4./ Lakossági szerepvállalás és felelősségtudat erősítése.
 
A megelőzésre, a közös együttműködésre fektetett nagyobb hangsúly legnagyobb eredménye, hogy a Nyíregyházi Hulladék-kommandó országosan mintaértékű programmá vált.
 
2003. évben készült felmérés az illegális hulladéklerakó helyekről. 2010 évben, hogy objektív képet kapjunk városunk illegális-hulladéklerakó helyzetéről, az együttműködő szervezetekkel a várost körzetekre felosztva ismételten elvégeztük a hulladéklerakó helyek felderítését. Mind a magán, mind pedig a közterületeken elhagyott szemét feltérképezésére sor került.
 
2011 évtől tovább bővült a Hulladék-kommandóban részt vevő szervezetek száma, munkánkat segítették a területet legjobban ismerő polgárok, az adott településrész polgárőr egyesületeinek tagjai. Felismerve a lakókörzet tisztaságának fontosságát csatlakozott a Hulladék-kommandó tevékenységéhez a Cigány Kissebségi Önkormányzat is.
 
2012. évben folytatni kívánjuk a Hulladék-kommandó ellenőrzéseit, ezért május 16-án 14 órai kezdettel Kósa Tímea Alpolgármester Asszony a Hulladék-kommandó idei tevékenységével kapcsolatosan egyeztető megbeszélést tartott,  a Közterület-felügyelet, a Nyíregyházi Városi Rendőrkapitányság, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft., A Térségi Hulladék-gazdákodási Kft., a Polgármesteri Hivatal szakemberei, a Polgárőr szervezetek részvételével.
 
A megbeszélés célja, a Hulladék-kommandó 2012 évi feladatainak, tevékenységének, és ütemtervének egyeztetése volt.