Nyírségi Vágta idén harmadszor Nyíregyházán

A Kis Táltos Egyesület idén harmadszor rendezi meg a Nyírségi Vágtát, mely a Nemzeti Vágta országos rendezvényének területi futama. Az eseményről és programjairól tartott sajtótájékoztatót május 24-én Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere, melyen részt vett Borbély Erika, a Nyírségi Vágta főszervezője, valamint Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója, és Vislóczki Viktor, aki Nyíregyháza színeiben indul az előfutamon.
 

 

A 2010-es év igazi sikertörténet volt, hiszen Gajdos Zsolt személyében a Nyírségi Vágta győztese nyerte a Nemzeti Vágtát. Szakmai szempontból jól sikerült az előző két rendezvény, hisz a kb. négyezer kilátogató látványos és izgalmas lovas versenyeket, és fogatversenyeket láthatott egy gyönyörű természeti környezetben és lovas pályán, melyről a Nemzeti Vágta főszervezői is nagy elismeréssel beszélnek. A rendezvény által a városiak is újra felfedezhették a Sóstói Ligetet, mint egy leendő lovas-paradicsomot, de az sem elhanyagolható tény, hogy még hosszú éveken keresztül Nyíregyháza lehet a Nemzeti Vágta egyik területi futamának színhelye.
 
A Kis Táltos Egyesület idén újra megkapta a jogot, hogy 2012. május 27.-én megrendezhesse a Nyírségi Vágtát, a Nemzeti Vágta Nyíregyházi Előfutamát.
A nevezés most is települések nevében történt. Az előfutamról az első két lovas kvalifikálja magát teljesítményszinten a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára. A harmadik lovast pedig a rendező direkt módon nevezi.
 
Nyíregyháza lovasa: Vislóczki Viktor lesz, aki 26 éves, és gyerekkora óta lovagol. Évekig a Napkori Huszárbandérium tagja volt. Lova egy 2003-as születésű kanca. A ló tulajdonosa: Dr. Móra István.
 
Az idei futamra a szervezők meghirdettek egy fogatgyorsasági versenyt Nyíregyháza Város Díjáért. Erre a versenyszámra nyíregyházi vállalkozások nevezhettek. Vasárnap láthatjuk a Nyírvv Nonprofit Kft., Nyírségvíz Zrt., Nyírflopp Kft., és a Pinkerton csapatát küzdeni.
 
 
A hivatalos galoppfutamokon kívül lesz fogathajtó verseny, póni futam, kamasz vágta, Old Boys futam, „Futam csak Nőknek”.
A napot lovas bemutatók teszik színesebbé, melyet lovas tornászok, díjugratók, díjlovasok tartanak.
Ezen kívül énekelnek az érpataki asszonyok és a bátrabbak zumbázhatnak is. A gyerekek szórakoztatásáról kézműves foglalkozások, és a kalandpark gondoskodnak.
 
A nap folyamán fellépnek: Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Kovács Viktória.
 
A vöröskereszt ezen a napon, a vágta helyszínén hirdeti meg először a gyűjtését egy csontsűrűség mérő műszerre, melynek ára közel négy millió forint.
 
A belépőjegy ára: 800 Ft, 6-18 éves korig 600 Ft, 6 éves kor alatt ingyenes.