Állatbébi hírek a Sóstó Zoo-ból

 "Fóka-Oviba" jár Barack, az ország első borjúfóka bébije! Az 1 éves állat kedvenc csemegéiért, a tengeri halakért bármire képes, s  vígan követi trénereit, akik kézjelekkel utasítják az állatot a feladatok elvégzésére.

 

Megmutatja pl. a száját, engedi a szemvizsgálatot, úszólábait megérintheti a gondozó, emellett forog, követi a "target" botot s visszahozza a labdát. Mivel a borjúfókák hátsó végtagjai hátrafelé állnak, s nem képesek azokat hasuk alá behajlítani, a szárazföldön esetlenül "hernyószerű" mozgással közlekednek, ezért a játékos okítás a vízben történik, ahol igazán elemükben érzik magukat.
 
 
A feladatok tanításának elsősorban állatorvosi céljai vannak, hiszen a későbbiekben ennek segítségével az állatot könnyedén meg lehet majd vizsgálni.
 
 
 
 
1 héten belül megduplázódott az indiai antilop állomány!
 
Ötszörös apa lett a Nyíregyházi Állatpark indiai antilop bakja. Az ázsiai elefántokkal élő apró termetű csorda immár 1 vezérbikából, 5 ivarérett nőstényből s 5 gidából áll.
 
Az indiai antilopok párosodási időszaka nyáron a legaktívabb, így januárra vártuk a kis gidák születését, azonban a mi bikánk télen lett ivarérett ( ez a szőrén is látszik, hiszen ivarérett korban csokoládébarnává  változik az állat ) aki, amint tudta, behozta a lemaradást, így a neki szánt nőstényeket közel egy időben fedezte be, akik 6 hónapnyi vemhesség után világra hozták gidáikat.
 
A fürge antilopok már közel 1 éve ázsiai elefántokkal élnek társbérletben, s a látogatóink megfigyelhetik, ahogy a hatalmas 3 tonnás állatok között ugrándoznak.
 
 
A közös, Európában is ritkaság számba menő együtt tartás célja az, hogy ingergazdagabbá tegyük az intelligens ormányosok környezetét.
Az indiai antilop ( Antilope cervicapra)  egyike azon kevés antilop fajnak, melynek nősténye és hímje lényegesen különbözik egymástól. A nőstények és a fiatal állatok sárgásbarna színűek, míg a kifejlett hímek csokoládébarna színnel rendelkeznek.
 
A hímeknek 60 cm hosszúságot elérő csavarodott szarva van, s mindkét ivar szemkörnyékét világos gyűrű keretezi.
 
Az indiai antilop kis számban India szinte teljes területén előfordul, kivéve a hegységeket és a nedvesebb területeket. Becslések szerint valaha mintegy 4 millió indiai antilop élt India síkságain-mára csupán 10 000 maradt belőlük. A fajt a vadászat és élőhelyének pusztulása egyaránt veszélyezteti.