Az E-misszó Egyesület állásfoglalása az országzászló téri fákkal kapcsolatban

 

Az E-misszió Egyesület sajnálattal értesült arról, hogy ismét közterületi fák kerültek veszélybe - ezúttal az Országzászló téren zajló munkálatokkal kapcsolatban, ami nem véletlenül borzolta fel a kedélyeket a városlakók körében Gyakori eset, hogy egy-egy felújítás, beruházás fák kivágásával, zöldfelület csökkenéssel jár. 
 

 

 
 
Ezt nem csak a környéken lakók sérelmezik, akik megszokták a zöldellő, madaraknak otthont, embereknek árnyat és hűvöset adó növényeket, hanem a város környezetei állapotának sorsáért aggódók is.
 
Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy olykor valóban indokolt és célszerű a fakivágás, hisz idővel minden fa elöregszik. Nincs könnyű dolga az illetékeseknek, amikor arról kell dönteni, jelent-e akkora veszélyt egy-egy fa, például egy vihar alkalmával, hogy inkább szakszerű módon kivágják mielőtt bekövetkezne a baj. Hiszen egy nagyobb szélvihar nem csak a korhadt, idős, hanem az egészséges fák ágait is könnyedén lecsavarhatja.
 
Az Országzászló téren még állnak a fák - egyelőre. A munkálatok már javában zajlanak, reméljük, hogy rendben befejeződik a felújítás anélkül, hogy további kárt szenvedne a zöldfelület. Ugyanakkor feszültség érezhető a lakosok körében. Arról panaszkodnak, ők nem tudtak arról, hogy fakivágással fog járni a felújítás. Az aggodalom azért is érthető, mert volt már példa arra, hogy egy-egy fáról furcsamód pont akkor derült ki, hogy balesetveszélyes, mikor útjában állt egy beruházásnak.
Az ehhez hasonló konfliktusok elkerülése érdekében Egyesületünk azt látja célszerűnek, hogy a felelős szervek még a munkálatok megkezdése előtt, a lehető legtöbb csatornán keresztül tájékoztassák a nyilvánosságot a tervekről, a zöldfelületek sorsáról, hiszen a munkálatok megkezdése előtt könnyebb egyezségre jutni a lakossággal, civilekkel, mint amikor már javában folyik a beruházás. A bizalom pedig nagyon könnyen elveszíthető; nem csupán indokolatlan fakivágás esetén, de nem megfelelően kommunikált, szakmailag indokolt esetben is.
 
Egyesületünk ezúton is felajánlja a segítségét, ha fák, zöldfelületek sorsáról van szó: véleménnyel, javaslattal tudjuk támogatni az illetékesek munkáját, az érintettek közötti kommunikációt.