Nyíregyházi gyógyfürdő a legmagasabb minősítéssel

Június 27-én Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere és Dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a sóstói Parkfürdő, Fürdőház, és Élményfürdő megkapták a gyógyfürdő intézmény megnevezést, és elérték a legmagasabb országos minősítést.

 

 
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. egységei az elmúlt időszakban helyi minősítésű fürdők voltak, és a sóstói termál kutak (6 db) közül csak három rendelkezett gyógyvízminősítéssel. A gyógy szolgáltatások fejlesztése mellett a fürdő új menedzsmentje kezdeményezte a termál kutak gyógyvíz minősítését. 2012 márciusában a K-710 OKK kút (VI. sz. kút) vizének gyógyvízminősítéséről is megszületett a határozat, amely a mélyfúrású kút vizének külső (fürdési célú) felhasználásánál „Igrice Forrásvíz” néven a gyógyvíz megnevezés használatát engedélyezte. Immáron 4 kút rendelkezik gyógyvízminősítéssel a sóstói kutak közül, és a fennmaradó két kút minősítése is folyamatban van.
 
Gyógyfürdő minősítés
 
A már minősített kutak vízhozama, és a szolgáltatás fejlesztése alapján lehetővé vált a fürdő egységeinek gyógyfürdővé minősítése. A társaság menedzsmentje kezdeményezte a gyógyfürdő megnevezés használatának engedélyezését. A szükséges szakértői vizsgálatok, és a minősítési eljárás eredményeképpen a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. fenntartásában és üzemeltetésében lévő Parkfürdő, Fürdőház, és Élményfürdő egységek tekintetében engedélyezték a gyógyfürdő intézmény megnevezés használatát, és a gyógyfürdőt a gyógyászati ellátás szempontjából országos kategóriába sorolták.
 
A gyógyturizmus szempontjából ez komoly előrelépésnek tekinthető Nyíregyházán és vonzáskörzetében, hiszen a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. által üzemeltetett egységek megyénk egyedüli országos minősítésű gyógyfürdői.
 
Budapest után a második
 
Az országban eddig 21 ilyen titulussal rendelkező fürdő működött, 7 Budapesten, 14 vidéken, de minden vidéki településen csak egy. Ezen intézmények sorába lépett be a Fürdőház, az Aquarius Élményfürdő és a Parkfürdő, a Júlia Fürdő minősítése pedig folyamatban van. Így a fürdővárosok sorában Nyíregyháza Budapest után a második legnagyobb lett ilyen értelemben, hiszen Sóstógyógyfürdőn három fürdő is rendelkezik a rangos címmel!
 
A Fürdő életében az 1985 (az első gyógyvízminősítés éve) után 2012 lesz kiemelten fontos dátum, hiszen ebben az évben jelentős előrehaladás történt a Fürdők minősítésének területén!
 
A településrész gyógyhellyé minősítése
 
A sóstói fürdő mára nem csak nevében, hanem minősítését illetően is gyógyfürdő, sőt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében egyedülállóan országos minősítésű gyógyfürdő lett. Ezen eredmény új távlatot nyitott meg a város előtt, hiszen a városmarketing és településfejlesztés szempontjából kiemelkedő lépések által lehetőség nyílik Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő településrész gyógyhellyé minősítésére.
 
Az országban jelenleg 13 olyan település létezik, amely rendelkezik gyógyhely minősítéssel. Huszonkét éve nem minősítettek egyetlen magyar várost sem gyógyhellyé. Legutóbb 1984-ben ítélték oda a gyógyhely címet Gyula részére. Gyógyhely például: Miskolc, Lillafüred, Sopron, Balf, Gyöngyös, Kékestető, Balatonfüred, Parád, Zalakaros, Bükfürdő, Eger, Debrecen, Gyula, Hévíz, Harkány, Hajdúszoboszló.
 
Egy ilyen cím megszerzése kiemelkedő fontosságú, ezért dr. Kovács Ferenc polgármester Nyíregyháza MJV 2012. június 28-ai Közgyűlése elé terjesztette a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő településrész gyógyhellyé nyilvánításának kezdeményezésére vonatkozó előterjesztését.
 
A természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII.25.) EüM rendelet 1-9.-§.a szabályozza a gyógyhellyé minősítési eljárás lefolytatását. E rendelet szerint gyógyhellyé minősíthető az a település vagy településrész, mely rendelkezik valamilyen gyógytényezővel (pl. gyógyvíz), melynek kihasználását kiépült infrastruktúra biztosítja (pl. gyógyfürdő), amellett, hogy a környezeti tényezők is ezt segítik. A gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek (kiemelten védett területre előírt levegőtisztaság, fokozottan védett területnek megfelelő zajszint, rendezett zöldterületek stb.) adottak. A gyógyhellyé nyilvánítás közgyűlési döntés alapján kezdeményezhető.
 
Új korszak kezdődött Nyíregyháza gyöngyszemén
 
Megalapozottan mondhatjuk azt, hogy a Sóstó-Gyógyfürdők életében egy új korszak kezdődött el. Olyan előrelépés történt az említett hathatós intézkedések nyomán, ami elősegíti a szezonalitás kiküszöbölését, a folyamatos és eredményes működést, az egészség és gyógy turizmus magas szintű kiszolgálását. Mindennek köszönhetően a potenciális befektetők számára is vonzóvá válhat a város és annak legfontosabb turisztikai vonzereje, Sóstó. Az alapok elkészültek, a munka folytatódik.
 
A gyógyhellyé nyilvánítás várható hatásai:
 
-         Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre érkező gyógyulni, pihenni vágyók számának növekedése;
-         A gyógyfürdőn túl az egyéb turisztikai attrakció látogatottságának növekedése;
-         Gyógyhellyé minősített területek értékének növekedése;
-         Gyógytényezőre épülő beruházások megindulása;
-         Új pályázati lehetőségek, vagy a meglévők nagyobb arányú kihasználása
-         Országos Fürdőszövetség szempontjai szerint elvégzett besoroláson magasabb kategória érhető el;
-         A gyógyvíz alternatív orvosi hasznosításának lehetősége várhatóan újabb kutatásokat indukálnak.
 
A sóstói gyógyvíz kitűnő a mozgásszervi betegségekre
 
A fürdő működésének alapját a Sóstói termál kutak által biztosított termálvíz jelenti.  A Sóstón jelenleg 6 db. termálkút üzemel, mely biztosítja a technológiai és használati meleg víz szükségletet. A termál kutak vizének első minősítésére 1985-ben került sor, ekkor a I., II. és IV. sz. kutak termálvízét vizsgálták meg.
 
A kísérletet ugyanaz az orvos végezte1985. december 27. és 1986. január 31. közötti időtartam alatt. A betegek naponta részesültek 37 C-os hőmérsékletű medencefürdő kezelésben. A kísérletben 70 fő csípő- illetve térd-arthrosisos beteg vett részt. A fürdőreakció minden termálvízben fürdetett betegen kialakult. A termálvíz szignifikánsan csökkentette a betegek fájdalmát, gyógyszerigényét és szignifikánsan javította az ízületi mozgástartományt. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a sóstói termálvíz sikeresen alkalmazható degeneratív mozgásszervi betegségben szenvedők kezelésére.
 
A kettős vak kísérlet eredményeire alapozva az Egészségügyi Minisztérium Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi főigazgatósága 1986-ban az I., II. és IV. sz. termál kutak vizének „elismert gyógyvíz” megnevezését engedélyezte.
 
A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található gyógyvíz nátrium-kloridos hidrokarbonátos, jódos, brómos gyógyvíz, mely rendkívül kedvező hatású az ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Ide tartoznak a kopásos degeneratív gerinc és ízületi betegségek, gyulladásos reumatológiai kórképek idült állapotai, lágyrész-reumatizmusok. Jótékony hatású sérüléseket követő un. posttraumás állapotok, ortopédiai műtéteket követő utókezelések esetén. A jódos, brómos fürdőkúra jótékony hatása egyes krónikus nőgyógyászati és néhány bőrgyógyászati eredetű (ekcéma, pikkelysömör) kezelése során észlelhető.
 
Folyamatosan fejlődő gyógyszolgáltatás – új kezelések
 
A társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyászati ellátások támogatásáról szóló 23/2007. (V. 18.) EüM rendelet határozza meg azon gyógy szolgáltatások körét, melyhez OEP finanszírozás társul az alábbiak szerint:
 
01 Gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
02 Gyógyvizes kádfürdő
03 Iszappakolás
04 Súlyfürdő
05 Szénsavas fürdő
06 Orvosi gyógy masszázs
07 Víz alatti vízsugármasszázs
08 Víz alatti csoportos gyógytorna
09 Komplex fürdőgyógyászati ellátás
 
A gyógyszolgáltatás átalakítását a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. a 2011-ben kezdte meg. A korábbi kezelések mellett elkezdődött a 03 kódszámú iszappakolás és a 05 kódszámú szénsavas fürdő kezelés is a Fürdőházban. 
 
Ezen fejlesztésekkel Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében egyedülállóan olyan a 9 OEP finanszírozott kezelés közül a legtöbb (8) kezelés egy helyen elérhető.
 
A Fürdőházban nem csak a kezelések számát bővítették, hanem új nyitvatartási renddel a hét minden napján reggel 8 órától, este 8 óráig lehet a kezeléseket igénybe venni, illetve víz alatti csoportos gyógytorna a korábbi heti egy nappal szemben immáron minden hétköznap, naponta kétszer érhető el.
 
Állandó szakorvosi jelenlét
 
2011-től a Júlia Fürdőben minden hétköznap, a délelőtti órákban OEP finanszírozott reumatológiai szakrendelés működik. 2012 júniusától heti 6 OEP finanszírozott órában (kedden és csütörtökön 3-3 óra) a Fürdőházban is reumatológiai szakrendelés működik.
 
Várhatóan 2012. július 1-től a hét minden napján, hétfőtől-péntekig mind a Júlia Fürdőben, mind a Fürdőházban szakorvosok várják a vizsgálatra jelentkezőket.