Idegenforgalmi adó ellenőrzés Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóosztályának adóellenőrei a Hatósági Főosztály-, valamint a Közterület-felügyelet munkatársaival együttműködve a „NAP-NYUGTA” akcióterv keretében Nyíregyháza város illetékességi területén – kiemelten Sóstófürdő üdülőövezetben – az előzetes tájékoztatásnak megfelelően idegenforgalmi adó-ellenőrzést tartanak.

 

Az ellenőrzés során az idegenforgalmi adó fizetésre kötelezett szállásadók bevallási, dokumentációs-és fizetési kötelezettségének szabályszerűségét vizsgálják. Ennek megfelelően az adóellenőrzés során az ellenőrök elsősorban a szálláshely működési engedélyének bemutatását kérik, valamint a vendégkönyv jogszabályi követelményeknek való megfelelését vizsgálják, továbbá felhívják a szállásadó figyelmét az esetleges hiányosság(ok) pótlására valamint a kötelezettségek elmulasztásának jogkövetkezményeire.
 
Az adóhatóság minden ügyben megkülönböztetés nélkül, a törvényeknek megfelelően köteles eljárni és intézkedni. Az adóhatóság az adózónak a törvények megtartásához szükséges tájékoztatást megadja, az adóbevallás, az adóbefizetés rendjét vele megismerteti, az adózót jogainak érvényesítésére figyelmezteti. Az adózó köteles a jogait jóhiszeműen gyakorolni és elősegíteni az adóhatóság feladatainak végrehajtását.
 
Szeretnénk ismételten felhívni a jogszabályi rendelkezéseket be nem tartók figyelmét, hogy az adózás rendjéről szóló törvény szabályai alapján, a magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, mely szankció többször is alkalmazató a bejelentési-és bevallási kötelezettségét elmulasztó adóalannyal szemben.
 
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Adóosztálya úgy véli, hogy a jogkövető magatartást tanúsító adózóknak nem származhat hátránya a bevallási, dokumentációs, vagy fizetési kötelezettségüknek eleget nem tevő, adófizetést kerülő szállásadók tevékenységéből.
 
Ennek érdekében az Adóosztály ellenőrei a hatósági eszközök teljes tárházának alkalmazásával Nyíregyháza teljes területén továbbra is folytatják az idegenforgalmi adó-ellenőrzést.