Magyarok Kenyere - útnak indul 10 zsák búza Nyíregyházáról

Augusztus 9-én (csütörtökön) útnak indul Nyíregyházáról az a 10 zsák kiváló minőségű búza, amit a Magyarok Kenyere sütéséhez ajánlottak fel Nyíregyháza Megyei Jogú Város és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gazdái. A város és a megye így járul hozzá a kezdeményezéshez, ami a nemzet egységét szimbolizálva, a nemzeti összetartozás méltó jelképe.

 

 
2011-ben az – akkori nevén – Nemzet Kenyere program keretében a Kárpát-medence magyar lakta településeiről összegyűjtött 10 tonna búzát összeöntve és megőrölve augusztus 20-án Pécsett elkészült a Nemzet Kenyere. Több mint 6 tonna liszt a dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt 2300 gyermekhez került, akik így több hónapon keresztül tényleg magyar kenyeret ehettek Erdélyben. Ez a kezdeményezés hűen jelképezi a nemzet összetartozását, valamint szolidaritását.
 
A program idén is folytatódik, immár Magyarok Kenyere néven. A szervezők az elkészült pékáru bevételét karitatív célra fordítják és a sütésen felül megmaradt lisztet ismételten a dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel. 2012. augusztus 20-án Pécsett, a Magyarok Kenyere Ünnepén, a Szent István téren kerül sor a Magyarok Kenyerének megáldására.