2012-ben is "Kóstolja meg Magyarországot!" Nyíregyházán

 „Kóstolja meg Magyarországot!" 2012. szeptember 15-én a Sóstói Múzeumfaluban, idén már kilencedik alkalommal.

 

A különösen forró nyártól hamarosan elbúcsúzhatunk, a meteorológiai ősz kezdetével az iskolába is becsengetnek. A Sóstói Múzeumfalu ez évi programsorozatának azonban koránt sincs vége, sőt: egyik fénypontja még csak most következik! Az immáron közkedvelt gasztronómiai rendezvényünkre idén is nagy szeretettel várjuk látogatóinkat, halas és vadas fogásokkal, desszertekkel és íncsiklandozó ételkülönlegességekkel egyaránt.
 
Az egynapos forgatagban harminchárom, hangzatos nevű főzőcsapatból álló „törzs gárda" serénykedik majd üstjeik körül, amelyekben legalább hetvenféle étel fog rotyogni. Vendégeink maradéktalan kiszolgálásáért pedig háromszáz fős stáb felel a háttérben.
 
Ez évben is köszönthetünk határon túlról érkezett csapatokat, amelyek Szlovákia, Ukrajna és Szerbia magyar lakta tájairól hozzák el helyi finomságaikat. Külön öröm számunkra, hogy a Magyarországon élő ruszin kisebbség is jelen lesz vigasságunkon, ahol tizenkilenc portán adnak ízelítőt egyedi és zamatos eledeleikből. A nap folyamán elkészülő tizenötezer adag étel garantáltan csillapítja még a legtorkosabb ínyencek étvágyát is!
 
A visszatérő finomságok mellett az érdeklődők olyan újonnan bemutatkozó „ételcsodákat" is megízlelhetnek, mint az erdélyi vetrece, a herőce és a kanecetes, amely egy sokat sejtető egytálétel.
 
Természetesen múzeumunk is képviselteti magát a csapatok színes kavalkádjában. A „Múzeumfalu Asszonyai" Töltött paprikát és süteményeket készítenek, míg a „Múzeumfalu Férjei" Slambuccal és Birka-kecskegida pörkölttel várják a nehéz ételek szerelmesit. S hogy ennek ellenére nehogy valakinek mégis „felkopjon az álla", a gulyáságyúban óriási mennyiségű Ágyúba töltött csülkös bab készül, a végén nagy durranással! 
 
Az ételek elfogyasztása idén is kóstolójegyek ellenében történik, amelyek darabonként száz forintért több helyszínen is megválthatóak lesznek. A teljes árú (kilencszáz forintos) belépőjegyek mellé kettő, míg a hétszáz forintos kedvezményes belépőkkel egy darab ajándék kóstolójegy is jár.
 
Ha megjött a kedvük egy kis vidámsághoz, jó ételekhez és italokhoz, akkor látogassanak ki szeptember 15-én a Sóstói Múzeumfaluba, ahol Magyarország ezernyi finom falatja között biztosan találnak fogukra való csemegét.