Lakossági fórum a Sóstói-erdő jövőjéről

 

A NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. és az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a nyíregyházi Sóstói-erdő jövőjének átgondolását célzó lakossági fórumunot szervez.
 

 

A fórum időpontja: 2012. szeptember 26. 17.00 óra
Helyszíne: 4400 Nyíregyháza, Csaló köz 2. (Ózon Panzió)
 
A fórummal teret kívánnak adni ahhoz, hogy a Nyíregyháza egyedülálló értékét képviselő Sóstói-erdővel foglalkozó felelős szervezetek, illetve az érdeklődő városlakók egy építő jellegű megbeszélésen ismerjék meg egymás elképzeléseit, elvárásait az erdő jövőjével kapcsolatban. Reményeink szerint a rendezvény kiindulópont lehet egy, a városlakók és az erdő érdekeit egyaránt szolgáló közös stratégia kialakításához. Közös érdekünk, hogy tudjuk, milyen erdőt szeretnénk látni 10, 20 vagy éppen 100 év múlva.
 
A fórum keretében a jövőre vonatkozó terveket az alábbi 3 fő szempont szerint szeretnék megvitatni:
 
1.       Az erdő lakossági használata és igénybevétele (turizmus, rekreáció, közjóléti létesítmények, az Erdei Tornapálya programjai, környezeti nevelés, az erdő szerepe a helyi oktatásban).
2.       Erdőművelés (kívánatos erdőkép, erdőgazdálkodási módok, a vágásos üzemmód jövője, fafajpolitika, a nyilvánosság bevonása és kommunikáció az erdőgazdálkodásban).
3.       Az erdő védelme (az erdő területi integritásának védelme, természeti értékek védelme, természet és emberi használat összehangolása, védekezés a szemetelés és rongálások ellen, parlagfű és egyéb invazív fajok, a lakosság bevonása az értékek védelmébe).
 
A fórum első blokkjában az alábbi szervezetek képviselői fejtik ki az erdő jövőjére vonatkozó elképzeléseiket:
 
- Nyíregyháza Megyei Jogú Város képviseletében: Bocskai Péter, ügyvezető igazgató, NYÍRVV Nonprofit Kft.
- A NYÍRERDŐ Zrt., mint az erdő legnagyobb területének vagyonkezelője és erdőgazdálkodója képviseletében: Szalacsi Árpád vezérigazgató, NYÍRERDŐ Zrt.
Tölgyfa Gábor igazgató, Nyíregyházi Erdészet
- Az E-misszió Egyesület, mint helyi civil szervezet, a Sóstói-erdőt érintő önkéntes lakossági programok és az erdő védelmét szolgáló Erdőpásztor-program koordinálója képviseletében:
dr. Szigetvári Csaba, program koordinátor
 
A fórum második blokkjában kerülne sor a kérdésekre, vitára, a lakossági hozzászólásokra.