Mentőöv a vállalkozóknak

 

A devizahiteles problémakörben eddig általában csak a magánszemélyek hiteleivel, ingatlanjaival foglakozott a kormányzat, illetve ezekről szóltak a sajtóhírek. A vállalkozói réteg – elsősorban a kis- és középvállalkozások egy része – hasonló problémákkal küszködik. Főleg azok, akik devizában adósodtak el. Ezek jelentős része szintén a magáningatlanát ajánlotta fel fedezetként.
 

 

 
A szerződések gondos átvizsgálása során kiderülhet, hogy ezek a szerződések ugyanúgy megkérdőjelezhetőek, mint a magánszemélyek által kötött devizahitel-szerződések. Egyre nagyobb számban fordul elő, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások miatt nem csak a család anyagi helyzete rendül meg, hanem ezen keresztül magának a vállalkozásnak a helyzete is kérdésessé válik.
 
A Kúria által kiadott munkaanyag – annak ellenére, hogy a vállalkozói hiteleket nem érinti –  minden további nélkül kiterjeszthető  a vállalkozói hitelekre is. Érdemes elővenni ezeket a hitelszerződéseket és rászánni néhány órát, megvizsgálni minden egyes részletét, nem csak a bedőlt hitelek esetében, hanem azoknál is, amelyek fizetésével eddig még nem volt probléma, de a törlesztő részletük túlságosan magasra emelkedett. A vállalkozások egy részének plusz lehetőségek is rendlékezükre állnak. A még működő telepehely vásárlási  pályázatok által sikeresen indulhatnak a ingatlan akár jelentős kedvezménnyel történő kivásárlásra is.
 
A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület –  a vállalkozói kamarákat és érdekvédelmi szervezeteket is bevonva – egy új programot indított a vállalkozói devizahitel-szerződések felülvizsgálatára. Ez a közös program sok esetben komoly segítséget nyújthat a szűk forrásokkal rendelkező vagy egyébként hitelképtelen vállalkozások részére.
 
A Kúria munkaanyagának kiterjesztése szinte az összes devizahitelesre jótékony hatással lehet, de óva intünk mindenkit, hogy meggondolatlanul, az egyedi szerződési feltételek megvizsgálása nélkül csatlakozzon valamilyen pertársasághoz, vagy önmaguktól indítsanak el peres eljárásokat.