Aszfaltozás Nyíregyházán

 Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere februárban helyszíni szemlét tartott a Szent István utcán a NYÍRVV Kft. által végzett ún. hideg-aszfaltos technológiával történő útjavítási munkálatoknál.

 

A téli időjárás az utóbbi években idén okozta a legnagyobb kárt a nyíregyházi utakban. Elsősorban az elöregedett útszakaszok mennek tönkre az erős hőmérsékletingadozás miatt, hiszen a 20-30 éves utak repedéseibe napközben befolyt víz éjszaka megfagy, szétfeszítve a burkolatot.
 
A NYÍRVV Nonprofit Kft. az ún. hideg aszfaltos eljárással folyamatosan végzi a város útjainak javítását. Eddig 50 tonna hidegaszfaltot használt fel a társaság, és előreláthatóan még további 50 tonna szükséges. 1 m2-en egy 4 cm mély kátyú esetén mintegy 100 kg hideg aszfaltot kell felhasználni, vagyis a 100 tonnás mennyiség megközelítően 1000 m2 helyreállítására lesz elegendő.
 
A Szent István utcán 15 éves a burkolat, már itt is láthatóak az elöregedés jelei, ez teszi szükségessé a helyreállítást.  A Szent István utcát követően a Hatzel tér térsége, a Nádor, Honvéd, Róka és Rózsa utcák következnek, mert az utak karbantartását jellemzően városrészenként végzi a társaság.
 
S bár a városüzemeltetés gőzerővel és igen eredményesen dolgozik, az idén már 132 utcában jártak az útjavító munkások, a kátyúkból nagyon sok van. Az elöregedett utak állapotát a hideg időjárás nagymértékben rontja. S mivel az utak állapotáról a legvalósabb képet a közlekedők ismerik, ezért kérjük a lakosságot, hogy továbbra is hívják folyamatosan a NYÍRVV-t, és jelentsék be a kátyúkat, úthibákat.
 
 
Áprilisban kezdődhet a meleg aszfaltozás
 
A hideg kátyúzást követően a meleg aszfaltos technológiával folytatódik az utak helyreállítása, melyhez a NYÍRVV Nonprofit Kft. a tavalyihoz képest kétszer annyi – 1000 tonna –, csaknem 55 millió forint értékű meleg aszfaltot tervez felhasználni. Ezeket a munkálatokat a technológia miatt azonban legkorábban csak áprilisban lehet majd elkezdeni.