DE Egészségügyi Kar - Sikeres intézményi akkreditáció

2012 második felében a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság kiváló minősítéssel újabb hat évre akkreditálta a Debreceni Egyetemet és azok karait, ideértve az Egészségügyi Kart.

 

Az írásos értékelés szerint: „A kar reálisan és alaposan méri fel helyzetét, önértékelésük korrekt. A vizsgált időszakban tudatos fejlesztéssel érték el egy alapszakon új szakirány, valamint három mesterszak elindítását az országban elsőként.
 
Kiemelendő eredményük az oktatói utánpótlás és a minősített oktatók számának, arányának növelése, a kiterjedt és stabil gyakorlóhely-hálózat kiépítése, valamint a bővülő kül- és belföldi kapcsolatrendszerük. Célkitűzéseik és infrastrukturális lehetőségeik további ambiciózus fejlesztések kiindulópontjai lehetnek”.
 
 
Új képzési forma a karon
 
 
A kar 2013 elején sikeresen akkreditáltatta és indítja a 2013/14-es tanévben a Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzést, szociális munka és ifjúságsegítő szakirányon.
 
A képzés felsőfokú szakképesítést ad, 4 féléves, a kar nappali és levelező tagozaton, állami ösztöndíjas és önköltséges formában indítja.
 
Az új képzési forma előnye, hogy a bekerüléshez nem szükséges emelt szintű  érettségi, a minimálisan elérendő ponthatár 200 pont. A végzés után a hallgatók folytathatják tanulmányaikat az alapképzésben is, azt rövidebb idő alatt végezhetik el, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint tanulmányaik 75 százalékát kötelező az alapképzésben elfogadni.
 
 
 
Jelentős kompetenciabővítés a védőnők képzésében
 
 
 
Európai ajánlások alapján bővül a védőnő szak tanterve, bevezetésre kerül a méhnyakszűrés ismereteinek kötelező  oktatása, mivel három év múlva a területi védőnők alapfeladatai közé tartozik majd a szervezett népegészségügyi méhnyakszűrés. A szaktárca szerint az intézkedés különösen a falvakban élőknek fontos. A kar már korábban is oktatta a vonatkozó ismereteket, igaz eddig szabadon választható tárgy formájában, a jövőben azonban kötelező éesz elsajátítani a méhnyakszűréssel kapcsolatos módszereket. A szak tantervének országos hatókörű jogszabályi módosítása folyamatban van, a tervezet kidolgozásában és véleményezésében a szak oktatói is aktívan részt vettek.
 
 
 
Hiánypótló tankönyv a kar kiadásában
 
 
 
2012 végén jelentette meg a kar az „Egészségügyi Kari Jegyzetek” sorozat 16. kötetét, Dr. Sipos László főiskolai docens, megyei főügyészhelyettes „A gyermek és a bűn” (Tanulmányok a gyermekvédelem, a gyermek mint áldozat és a gyermekbűnözés témaköréből) című tankönyvét, amely egyedülálló Magyarországon, hiszen hasonló munka még nem született. A jegyzet nemcsak a hallgatók tanulmányait segíti, számos vonatkozásban segítheti a szakemberek munkáját is.
 
 
 
Nemzetközi összehasonlító kutatás a gazdasági válság hatásairól
 
 
 
A kar munkatársai finn, cseh és amerikai kutatókkal közösen vizsgálják a gazdasági válság, az arra adott reformintézkedések és változások hatásait az egészségügyi és a szociális ellátórendszer vonatkozásában. A csoport a kutatásban közreműködő országok körét a közeljövőben szeretné bővíteni. A nemzetközi kutatócsoport az elmúlt évben egy magyar nyelvű és egy Németországban kiadott angol nyelvű kötetben mutatta be a vizsgálat eddigi eredményeit. A kar a nemzetközi összehasonlító vizsgálatot a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjával közösen koordinálja.